Vrijeme je da napraviš mjesta u domu - ovih 7 stvari možeš već danas mirne duše baciti u smeće

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Pretrpane su ti police u kuhinji i kupaonici? Nemaš više mjesta u ladicama?
  • Vrijeme je da napraviš mjesta – sigurno ima stvari koje ne koristiš, a nećeš ih nikada više ni koristiti
  • Od posuda za čuvanje hrane do suplemenata – ovih sedam stvari možeš još danas baciti u smeće – i nećeš sutra žaliti za njima!

U fino pospremljenoj kući vlada ugodan ambijent u kojem se rado zadržavamo. Međutim, tijekom vremena možemo nagomilati hrpetinu stvari koje doduše jesu korisne (ili su bile), ali ih u dogledno vrijeme trebamo baciti ili zamijeniti. Među te stvari ubrajaju se ovih sedam…

1. Stare posude za čuvanje hrane

Plastične posude za čuvanje hrane neće vječno trajati. Prema eko-testu posude od umjetnih materijala ispuštaju u mikrovalnoj pećnici formaldehid, druge gube u svakodnevnom korištenju mikroplastiku – koja prelazi na jelo. Ako posude izgledaju istrošeno, promjene boju ili su oštećene i čudno mirišu, obavezno ih trebaš zamijeniti. Kako bi bilo da nabaviš ekoliškiju varijantu – od stakla?

2. Vizitke

Hrpa vizitki izaziva kaos na radnom stolu? Onda se moraš potruditi razvrstati ih, prebaciti kontakte na pametni telefon ili laptop te baciti sve vizitke u stari papir.

3. Krema za sunčanje

Zaštitne kemikalije u sredstvima za zaštitu od sunca gube tijekom vremena svoju djelotvornost. Otvorenu bočicu ili limenku od prošlog ljeta možeš mirne duše baciti.

Red u kući Ovih 27 stvari bi odmah trebala izbaciti iz svog stana! Poslije ti neće biti žao

4. Otvorena bočica laka za nokte

Kad se jednom otvori bočica te se lak počne koristiti, tvari koje sadrži mogu ispariti ili se razdvojiti pa se promijeni boja – a to otežava nanošenje. Naravno, to ne znači da lak za nokte možeš koristiti samo jednom. Međutim, čim se počnu pojavljivati slojevi boje ili je lak odjednom jako rijedak, vrijeme je da ga se riješiš.

5. Otvorene boce vina

Ako je vino izloženo kisiku, toplini ili dnevnom svjetlu, brzo gubi aromu. Niti u hladnjaku ne može vječno stajati. Kako bi održala bocu vina svježom, otvor treba biti začepljen posebnim čepom za vino. Savjet: što je više vina u boci, duže će trajati – međutim, maksimum je oko sedam dana za crno vino, a za bijelo i roze tri do pet dana. Ako ti je u boci ostalo još vina za jednu čašu, onda je popij najkasnije dan nakon otvaranja.

6. Vitamini i suplementi

Jednako kao i živežne namirnice, vitaminske kapsule i suplementi gube na kvaliteti. Najbolje je provjeriti rok trajanja – ako je prošao, u smeće s njima…

7. Ulje za prženje, začinsko bilje i začini

Svjetlo i toplina razgrađuju ulja i začine tijekom vremena te ovi gube aromu. Na hladnom mjestu bez direktnog izvora svjetla može se znatno produžiti trajnost. Međutim, općenito vrijedi sljedeće: ulje traje maksimalno do dvije godine, a začine treba promijeniti nakon godine dana.

 

Ida Prester demonstrirala nam je kako napraviti samopregled dojki. miss7 te podsjeća da pozoveš prijateljicu s kojom ćeš sklopiti #pinkypromiss - obećanje uz koje ćete lakše razviti naviku redovitog samopregleda dojki.
 

Your browser doesn’t support HTML5 video

Posjeti Miss7.24sata.hr