Vremešni Harrison Ford je s novim Indiana Jonesom srušio 24 godine stari Disneyev rekord

Pr
Vidi originalni članak
  • S filmom 'Indiana Jones i artefakt sudbine' Harrison Ford oborio je neobičan Disneyjev rekord
  • Iako je u američkim kinima, umah zaradio 26,5 milijuna dolara, riječ ipak nije o rekordu na kino blagajnama
  • Sumnjičen kao prestar za ulogu akcijskog junaka Harrison Ford baš svojim godinama ima zahvaliti novu titulu...

Još dok se pripremalo (i beskrajno odgađalo) snimanje filma 'Indiana Jones i Kraljevstvo kristalne lubanje', prethodnog nastavka franšize, mediji su se neprestano kvačili na godine Harrisona Forda. Otovreno su sumnjali da je glumac prestar za ulogu i nitko, baš nitko nije ni pomišljao da bi je Ford ponovno mogao odigrati i 15(!) godina kasnije. Što se, kao što znamo, dogodilo. Novi nastavak serijala o Inidiana Jonesu u kina je stigao prije deset dana.

Što se radnje tiče, u 'Indiani Jonesu i artefaktu sudbine' Indy se udružuje sa svojim kumčetom Helenom (Phoebe Waller-Bridge), koju jedva poznaje, radnja počinje u 1969., ali dvojac putuje kroz vrijeme pokušavajući pronaći uređaj koji bi mogao promijeniti tijek povijesti. Naime, traži ga i NASA-in odmetnuti znanstvenik Jürgen Voller (Mads Mikkelsen) koji bi uz pomoć uređaja mogao promijeniti ishod Drugog svjetskog rata. 

Pa.. film je izašao. 'Artefekt sudbine' priznaje da je Indy sada starac jer govori o prošlosti, navodi zbog čega sve žali što nije ili je napravio... No, s druge strane je Harrisom Ford uz pomoć digitalne tehnologije vizualno pomlađen i rezultat je impresivan, no mnogi prigovaraju da mu lice izgleda neprirodno, voštano. Rijetkost je vidjeti glumca u 80-ima kako igra glavnu ulogu u velikom ljetnom blockbusteru, čak i ako se radi o ikoni poput Harrisona Forda.

Naravno, nije da drugi glumac nije mogao odigrati naslovnu ulogu u 'Indiani Jonesu i artefaktu sudbine', samo što publika ne bi htjela nikoga drugog osim Forda, zaključili su producenti. Ono što Forda ističe i također čini jedinstvenim jest to što je sa svojih 80 godina najstariji glumac ikad koji je igrao glavnu ulogu u nekom Disneyevom filmu. Rekord je to koji je Harrison srušio nakon čak 24 godine.

Prethodni rekorder bio je Richard Farnsworth - imao je 79 godina kada je odigrao glavnu ulogu u filmu Davida Lyncha 'Straightova priča' (The Straight Story), koji se temelji na istinitoj priči. Harrison Ford ga je potukao za jednu godinu kao najstariji glumac koji je ikad zaigrao u nekom filmu Disneyeve produkcije. Farnsworth je za hvaljenu ulogu i filmu bio nominiran i za Oscara za najboljeg glumca, no tragično, još dok je film bio u postprodukciji je obolio od raka i umro godinu dana nakon izlaska filma. 

Posjeti Miss7.24sata.hr