Voliš palačinke, ali želiš njihovu zdraviju zamjenu? Donosimo recept za palačinke s tikvicama

Max Griss/ Unsplash
Vidi originalni članak

Palačinke su klasik koji svi volimo. Brzo se pripremaju, tope se u ustima i mogu biti slatke ili slane. No, ako si u potrazi za laganijom, zdravijom verzijom koja savršeno paše uz ljeto, imamo recept koji će te oduševiti: palačinke od tikvica! Tikvice su pravi ljetni heroj – lagane, sočne, pune vode i vitamina, a u ovoj kombinaciji s jajima, feta sirom i svježim biljem pretvaraju se u savršeno ukusan i balansiran obrok koji može biti doručak, ručak ili večera.

Sastojci (za 8 palačinki):

  • 1 velika (ili 2 male) tikvice, naribane (cca 350 g)
  • 1 ½ žličica soli
  • 2 jaja
  • Korica 1 limuna + limun za posluživanje
  • 2 mlada luka (ili mladi češnjak), sitno sjeckana
  • Svežanj peršina, kopra ili kombinacije, po želji i malo mente
  • ½ šalice feta sira, izmrvljena
  • Svježe mljeveni papar
  • ½ šalice glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 3 žlice maslinovog ulja

Life&style Uz pomoć ovih savjeta možeš lako uzgojiti dvostruko više tikvica u svom vrtu

Priprema:


1. Tikvice naribaj, posoli i ostavi 15 minuta da puste vodu – to će spriječiti da palačinke budu gnjecave.

2. U zdjeli izmiješaj jaja, naribanu koricu limuna, mladi luk, začinsko bilje i fetu. Dodaj papar i preostalu sol.

3. Ocijedi tikvice rukama i umiješaj ih u smjesu.

4. Dodaj brašno i prašak za pecivo te lagano promiješaj dok se ne spoji.

5. Na tavi zagrij ulje, oblikuj male palačinke i peci ih 3-4 minute sa svake strane dok ne budu zlatne i hrskave.

6. Posluži ih tople ili hladne, uz malo limuna, tzatziki ili omiljeni ljetni umak. Idealne su za brzinski ručak, laganu večeru ili kao vege opcija koju svi vole.

Life&style Tikvice jedemo na bezbroj načina, ali ovaj recept za popečke će mi uvijek biti najdraži

Posjeti Miss7.24sata.hr