Voliš palačinke, ali želiš njihovu zdraviju zamjenu? Donosimo recept za palačinke s tikvicama
- Zaboravi na klasične palačinke – ove s tikvicama su ljetna, zdravija i jednako ukusna verzija!
- Lagane, sočne i pune fete, savršene su za brzinski ručak ili vege večeru
- Dodaj malo limuna i uživaj u ovom slasnom, slanom jelu
- Pročitaj više: Tikvice ne moraju biti dosadne! Isprobaj brzi recept za slasne mini pizze od tikvice
Palačinke su klasik koji svi volimo. Brzo se pripremaju, tope se u ustima i mogu biti slatke ili slane. No, ako si u potrazi za laganijom, zdravijom verzijom koja savršeno paše uz ljeto, imamo recept koji će te oduševiti: palačinke od tikvica! Tikvice su pravi ljetni heroj – lagane, sočne, pune vode i vitamina, a u ovoj kombinaciji s jajima, feta sirom i svježim biljem pretvaraju se u savršeno ukusan i balansiran obrok koji može biti doručak, ručak ili večera.
Sastojci (za 8 palačinki):
- 1 velika (ili 2 male) tikvice, naribane (cca 350 g)
- 1 ½ žličica soli
- 2 jaja
- Korica 1 limuna + limun za posluživanje
- 2 mlada luka (ili mladi češnjak), sitno sjeckana
- Svežanj peršina, kopra ili kombinacije, po želji i malo mente
- ½ šalice feta sira, izmrvljena
- Svježe mljeveni papar
- ½ šalice glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 3 žlice maslinovog ulja
Priprema:
1. Tikvice naribaj, posoli i ostavi 15 minuta da puste vodu – to će spriječiti da palačinke budu gnjecave.
2. U zdjeli izmiješaj jaja, naribanu koricu limuna, mladi luk, začinsko bilje i fetu. Dodaj papar i preostalu sol.
3. Ocijedi tikvice rukama i umiješaj ih u smjesu.
4. Dodaj brašno i prašak za pecivo te lagano promiješaj dok se ne spoji.
5. Na tavi zagrij ulje, oblikuj male palačinke i peci ih 3-4 minute sa svake strane dok ne budu zlatne i hrskave.
6. Posluži ih tople ili hladne, uz malo limuna, tzatziki ili omiljeni ljetni umak. Idealne su za brzinski ručak, laganu večeru ili kao vege opcija koju svi vole.