Vjeruj nam, tajna dobrog sna je u - tvojim nogama

Thinkstock / Spencer Davies
Ne voliš kad ti noge vire ispod pokrivača pa si uvijek dobro i debelo zamotana? Ako imaš problema sa spavanjem, trebala bi se ipak malo „razgolititi“
Vidi originalni članak

Ponekad jednostavno nikako ne možeš utonuti u san? Ne pomaže ti ni brojanje, ovaca, šalica toplog mlijeka ili lagana meditativna glazba? Vjerovala ili ne – možda bi ti tvoja stopala mogla pomoći! 

Tijelo prenosi temperaturu „prema dolje“ 

Znanstvenici su otkrili da je bolje za tijelo (i da ćemo bolje spavati) ako stopala ostanu preko noći nepokrivena. Tako nam se nožni prsti neće „pregrijati“ i bit ćemo opuštenije. Imaš li osjećaj da ti je u krevetu uvijek prevruće? To je zato jer tijelo toplinu prenosi prema dolje – zato jer se želi ohladiti. A mnoge od nas na nogama imaju debelu deku, ali i osjećaj da nam je vruće – a onda se znojio i ne možemo spavati. 

Toplina mora „izići“ kroz stopala

Ali, rješenje nije spavati bez popluna ili prekrivača. Rješenje glasi: stopala iz van pokrivača! Naime, preko njih može naše tijelo regulirati svoju temperaturu i brzo se osloboditi topline. Pošto većina nas ne spava na preporučenoj temperaturi od 15-18 stupnjeva, tijelo se na drugi način mora riješiti nepotrebne temperature (ako je tijelu pretoplo, „pale se“ signali, odnosno tijelo postaje aktivnije, memorija budnija…). Dakle, ostavi stopala preko noći na svježem zraku i puno bolje ćeš spavati. Barem tako savjetuju stručnjaci. 

Posjeti Miss7.24sata.hr