Vino i voće idelan su par, ako ih znaš sljubiti. Tko se s kim voli, a tko ne može zajedno?

shutterstock Sparivanje voća i vina
Vidi originalni članak
  • Spajanje hrane s točno određenim vinom obično je posao koji prepustimo konobaru, zar ne?
  • No, onako neobavezno, dok ljeti pijuckamo vino s prijateljicama, pada nam napamet da bi malo voća prijalo
  • Znamo da jagode idu u pjenušac, ali... slažu li se s gemištom? Ili crnim vinom? A smokve ili breskve, s čime njih ponuditi? Evo nekoliko kombinacija u kojima ćeš uživati...

Kad opisujemo okus vina često to činimo "voćnom" terminologijom. Odležano bordeaux vino s aromama kupine i crnog voća, chardonnay s aromama tropskog voća ili sauvignon blanc s notama ribizla. Ako se neke od ovih aroma i karakteristika nalaze u vinu, nije li logično pomisliti da vino ide i uz voće?

Sparivanje vina i voća: općeniti savjeti

Za voće vrijede slične preporuke kao i za ostale kombinacije vina i hrane:

1. Intenzitet okusa treba biti što uravnoteženiji kako aroma voća ne bi nadjačala vino i, naravno, obrnuto.

2. Kako vino ne bi djelovalo bezukusno i bljutavo, treba imati sličnu ili veću kiselost od voća.

3. Kako se ne bi previše naglašavala kiselost u vinu, vino bi trebalo biti barem jednako slatko koliko i voće koje se uz njega poslužuje.

Konkretno, to znači da će se vina s laganim ostatkom šećera uvijek nešto bolje sljubiti s voćem od vina koja su potpuno suha - jednostavno zato što većina voća sadrži šećer. A budući da se u bijelim vinima češće uživa s ostatkom šećera nego u crnim vinima, kombinacija s voćem je očitija sama po sebi - osim iznimki kao što je porto vino.

Stvarno fine kombinacije 

Kombinacija suhog voća, datulja, orašastih plodova, badema i vina cijenjena je na Orijentu i u Aziji tisućama godina. Vino može biti i skladan dodatak svježem voću, npr. jabukama, kruškama, smokvama, jagodama ili grožđu. Deserti s fino izbalansiranom igrom voća, slatkoće i kiselosti savršeni su. Evo nekoliko osobito uspješnih kombinacija vina i voća:

- sa svježim voćem, voćnom salatom: mlada i svježa vina s jasnom kiselinom, npr. rizling 

- s egzotičnim voćem ili desertima s narančom ili đumbirom: sauvignon blanc

- s jagodama (bez šlaga): bordeaux ili porto vino

- voćni kompot: slatko muškatno vino

- s mousse od čokolade: blaga, voćna crvena vina, npr. pinot noir ili beaujolais

- sa sorbetima: kisela vina, npr. silvanac ili riesling

- za bogate desertne kreme: jaki pinot blanc/pinot sivi ili crna vina odležana u barriqueima

- jagode sa šlagom: slatka pjenušava vina

- šumske bobice: bordeaux

- voće na žaru: sauvignon blanc 

Jagode s pjenušcem i bijelim vinom: bola od jagoda

Može li biti išta ljepše od provođenja ugodnih ljetnih noći s prijateljima, pjenušavog napitka u ruci i bezbrižnog smijeha? Kao što smo već napisali, jagode se izvrsno slažu s pjenušavim slatkim vinima. Međutim, ako postoji ultimativni ljetni napitak, to je svakako ukusna bola sa svježim voćem. Dobra stvar kod bole je što je možeš pripremiti unaprijed te veliku količinu odjednom. 

Kako se spravlja bola od jagoda?

Sve što ti je potrebno za bolu je svježe voće, pjenušac i vino. Svi sastojci idu u veliku posudu, dobro se ohlade i zabava može početi! O da, boli od može se dodati neki voćni sirup za bogatiji okus…

Piće za ljetne večeri Mmm, jagode s vinom, mmm! Ovo su naša 3 omiljena recepta za osvježavajuću bolu od jagoda

Kada se može spraviti bola?

Miješani napitak možeš pripremiti dan unaprijed, a zatim staviti u hladnjak preko noći. Plodovi se tada pravilno „napiju“, vino dobiva ukusnu aromu jagode, a piće je također jako hladno - savršeno na 30 stupnjeva. Ipak, moraš imati na umu jednu stvar: ako pjenušac dodaš neposredno prije posluživanja, napitak će bit će fino pjenušav. Njega ne stavljaj ranije.

Koji pjenušac, a koje bijelo vino koristiti za bolu od jagoda?

Pjenušac i vino ne smiju biti previše kiseli. Primjerice, dobar je rosé pjenušac, dobrog je okusa, a ima i sjajnu boju. A kakvo vino? Najbolje bijeli ili sivi pinot.

Savjet: izbjegavaj jeftino piće. Jednostavno nema tako dobar okus i često te sutradan boli glava.

Life&style Slavna slastičarnica objavila njihov tajni recept za najbolju crvenu sangriju, moramo ga isprobati

Koliko dugo traje bola od jagoda?

Ne dugo, jer je tako ukusno i popije se vrlo brzo. ;-) Ako ne popijete bolu isti dan, možeš je piti i sljedeći dan. Ali, preporučuje se da bude doista svježa, jer će jagode relativno brzo omekšati.

Savjet: nikada ne stavljaj kockice leda u zdjelu, jer samo kratko drže piće hladnim, a uglavnom ga razvodnjavaju. Važno je da bolu pripremiš s dobro ohlađenim vinom i pjenušcem. Kako bi bola od jagoda ostala fino hladna, ili je stavi u hladnjak ili stavi zdjelu na led.

Ne moraš nužno koristiti jagode za bolu. Na primjer, verzija s breskvama iz konzerve je izvrsna. Za to ti je potreban prošek ili pjenušac i bijelo vino, a za voćni dodatak jednostavno nareži breskve iz limenke i možeš zasladiti sve sokom od breskve. Ostalo voće za bolu? Definitivno limun, tropsko voće i dinja.

Recept za voćnu bolu od svježih jagoda s pjenušcem i bijelim vinom

Sastojci za oko 12 čaša:

• 2 kg jagoda

• 2 boce bijelog vina (sivi pinot, srednje suho)

• 2 boce pjenušca (rosé)

• 4 žlice sirupa od jagoda ili bazge (ovisno o ukusu)

• 2-3 limuna

• 10 listova mente (po želji)

Priprema

1. Operi i očisti jagode, posuši ih pa nareži na četvrtine. Stavi ih u veliku zdjelu.

2. Operi limun, nareži na komadiće ili tanke ploške i dodaj jagodama.

3. Kratko isperi mentu i također dodaj u zdjelu za punč. Umiješaj sirup u voće.

4. Zatim prelij voće vinom i stavi u hladnjak na dva do tri sata.

5. Dopuni pjenušcem neposredno prije posluživanja i uživaj: živjela!

Posjeti Miss7.24sata.hr