Vikend u Sarajevu? Nama zvuči odlično!

Thinkstock/Miss7
Sarajevo je još jedna od destinacija u susjedstvu koja je idealna za vikend izlet. Osim odmora čeka te i izvrsna zabava na zanimljivim mjestima
Vidi originalni članak

Sarajevo je jedna od kontinentalnih destinacija koja je uvijek popularna. Grad u kojem se spajaju Zapad i Istok najbliže nam je susjedstvo, od Zagreba je udaljen 450 kilometara, nekim drugi dijelovima Hrvatske je i puno bliži, a nekima i malo dalji i pravi je primjer multikulturalnosti. Kad nam netko spomene Sarajevo, prvo nam na pamet padnu ćevapi i turska kava, no Sarajevo je više od toga.

PUT

Ako odlučiš putovati autobusom iz Zagreba prema Sarajevu znaj da će ti put trajati oko 8 sati, a za cijenu karte morat ćeš izdvojiti od oko 200 kuna u jednom smjeru. Uvijek postoji i opcija Blabla carom, pa je i put kraći. Naravno, sve ovisi o tvojoj početnoj destinaciji pa tako i vrijeme puta i iznos karte može varirati. Ali, po nama put autom uz dijeljenje troškova je najisplativija opcija. 

 LATINSKA ĆUPRIJA

Latinska ćuprija, odnosno Principov most mjesto je gdje je ustrijeljen austrijski nadvojvoda Franz Ferdinand. Svi se priče sjećamo sa atova povijesti: Gavrilo Princip ubio je nadvojvodu i njegovu suprugu što je bio povod za početak Prvog svjetskog rata. I eto te na licu mjesta!

BOSANSKA KUĆA

Za tradicionalni ručak Bosanska kuća je mnogima prvi izbor. Interijer ovog restorana pun je antiknog namještaja i slika iz 19. stoljeća. Što se hrane tiče, preporuka je da probaš bosanski lonac koji je mješavina mesa s povrćem i/li japrak dolmu - nešto poput sarme, no umjesto kiselog kupusa mesom su punjeni listovi vinove loze. Cijena Bosanskog lonca je 14 maraka, odnosno 53 kune, a japrak dolmu ćeš platiti 12 maraka, 45 kuna. 

MUZEJ KAZANDŽIJSKOG ZANATA

 Muzej u kojemu su izloženi tradicionalni predmeti i posuđe od bakra. Tako su predstavljeni tradicionalno posuđe za kuhinju i serviranje hrane kao što je kadaifnjak za posluživanje istoimene slastice (kadaif). Ovdje se mogu razgledati velike posude za prijenos vode (đugumi), koji su tisućama puta ispjevani u sevdalinkama, ali i pribor za posluživanje kahve. U muzeju se mogu razgledati i tradicionalne narodne nošnje, svadbena škrinje (sahara) bez koje se nekoć niti jedna djevojčica nije mogla udati te razni predmeti za rasvjetu, brijačnice i banje od bakra. 

BAŠČARŠIJA

Ovo mjesto je kulturni i povijesni centar grada, a izgrađena je u 15. stoljeću. Na Baščaršiji se nalazi i mnogo restorana gdje ćeš moći probati slavne sarajevske ćevape. No nemoj odustati ako odmah ne nađeš mjesto za sjesti. Nakon ćevapa, možeš sjesti u jedan od mnogih kafića te uživati u pogledu uz nargilu.

MANUFAKTURA PUB

Moderna verzija klasičnog puba pretvorena u pravo mjesto za zabavu. Mjesto gdje ćeš moći preko dana ručati, a navečer izaći na večeru i muziku uživo. Na meniju se nalazi sve od roštilja do hamburgera, a cijene se kreću 7 maraka, odnosno 26 kuna za hamburger, dok ćeš mesnu platu platiti 13 maraka- 49 kuna.

CAFFE KAMARIJA- POINT OF VIEW 

Kafić sa, slobodno možemo reći, najljepšim pogledom. Kafić je izgrađen u stilu kućice na drvetu s kojem imaš pogled na cijelo Sarajevo. Okružena prirodom možeš u miru uživati u kavi. Lokacija, osim predivne prirode i pogleda koji nema cijenu, nosi i jednu pravu sarajevsku legendu. Naime ovdje je snimljena jedna od glavnih scena kultnog filma "Valter brani Sarajevo". Ovo Insta friendly mjesto ima ponudu kao i ostali kafići, ali se ističu slatkoj ponudi - po veoma posebnom žitu sa šlagom i kolaču mahsuzija, pa držimo fige da ne nestane dok dođeš.

SARAJEVSKA ŽIČARA 

Nakon što 26 godina nije radila, žičara koja povezuje starogradsko naselje Bistrik s Vidikovcem na Trebeviću, ponovno je počela voziti u travnju ove godine. Od podnožja do vrha joj treba 7 minuta i 15 sekundi, pa ćeš u tom vremenu moći uživati u predivnom pogledu. Radno vrijeme žičare je ponedjeljkom od 10 ujutro do 20 sati, utorkom od 13 do 20 sati, dok od srijede do nedjelje radi najduže, od 9 ujutro do 20 sati. Cijena u jednom smjeru je 15 maraka, 56 kuna, a u oba smjera 20 maraka- 75 kuna.

VIKEND IZLET Nećemo pitati zašto, već ćemo ti reći KAKO provesti vikend u Beogradu

RESTORAN SENDI

Moderan restoran koji je prije godinu dana dobio redizajn. U ovom predivnom restoranu ponuda jela je zaista široka, a ujedno i moderna. Cijene glavnih jela se kreću od 9 pa do 30 maraka, od 34 kune do 113 kuna. Sokove ćeš platiti 3 marke, 11 kuna, kao i pivo i rakiju.

Posjeti Miss7.24sata.hr