Uz recept za savršenu pašticadu, imamo i trik kojim možeš spasiti jelo ako nešto krene krivo
- Nema onoga tko joj može odoljeti, dalmatinska pašticada specijalitet je svjetske reputacije
- No, za njezinu pripremu potrebno je uložiti ipak malo truda a onda držati palčeve da jelo na kraju i uspije
- Donosimo ti recept uz koji se možeš bezbrižno baciti u ovu kulinarsku avanturu, još ćemo te podržati i jednim trikom koji možeš primijeniti ako negdje malo zezneš
Blagdani, vjenčanja krštenja ili druge važne svečanosti često ne prolaze bez gurmanskog užitka kakav samo pruža jedan od najpoznatijih dalmatinskih specijaliteta – pašticada! Mnogima na vrhu ljestvice omiljenih jela pašticada se priprema od goveđeg buta, a uključuje mariniranje komada mesa barem 12 sati a onda i 4-6 sati kuhanja. Nije baš za složiti na brzaka, zar ne? Ali svaki istinski gurman zna da se za ovakav specijalitet vrijedi potruditi.
Kako ipak preskočiti zamke koje vrebaju u pripremi ovog bezobrazno dobrog jela? Specijalitet za koji se smatra da je podrijetlom iz Italije, doživio je toliko inačica što je i rezultiralo mnoštvom recepata. Slobodna Dalmacija donijela je jedan koji uspijeva i to uz odličan trik kojim možeš popraviti štetu ako stvari slučajno krenu po zlu.
Oz ove korake tvoja pašticada će te unaprijediti u glavnog chefa kućanstva. Čestitamo!
Sastojci:
- 75 dag goveđeg buta
- nekoliko klinčića
- 4 češnja češnjaka
- suha slanina
- vinski ocat
- 75 dag luka
- 10 dag masti
- Korijen celera
- sol i papar
- muškatni oraščić
- 1/2 čaše prošeka ili
- crnog vina
- 1 žličica koncentrata
- od rajčica
- 2 kocke šećera
- juha ili voda
- 1 žličica mrvica
Priprema:
- Goveđi but operi i posuši a zatim u njega ubodi par klinčića, duguljasto narezane češnje češnjaka i suhu slaninu. Pripremljeno meso ostavi u octu cijelu noć.
- Nasjeckaj luk, dodaj 10 dag masti, komadić sitno nasjeckanog celerovog korijena, malo soli, papra i naribani oraščić
- Pripremljeno povrće i začine stavi u odgovarajuću posudu na plamen. Dodaj komad mesa kojem najprije zatvori sve pore dok mu ne ponestane soka. Sastojke potom zalij s pola čaše prošeka kojem si prethodno rastopila žličicu koncentrata od rajčica, a umjesto prošeka možeš staviti i crno vino u kojem si rastopila dvije kocke šećera. Povremeno dolijevaj juhu ili vodu te kuhaj pokriveno na tihom plamenu 3-4 sata.
- Gotovo meso nareži na ploške, a zatim ga vrati nazad u protisnut umak te sve skupa kuhaj još pola sata. Umak bi trebao biti tamno smeđ, a ako ti nije tako ispao možeš se poslužiti sljdećim trikom! Na malo masti poprži vrlo sitno prosijanu žličicu mrvica te dodaj žličicu koncentrata od rajčica. Nakon to si kratko termički obradila ovu smjesu dodaj ju meso prije nego što je gotovo. Posluži uz domaće njoke ili makarone.
U slast!