Uz popodnevnu šalicu kave: kolač od pistacija i kokosa sa sočnim preljevom od vanilije
- Snažne boje ljeta odražavaju se u ovom slatkom kolaču s pistacijama i kokosom
- Osim što fenomenalno izgleda, rajskog je okusa. Isplati se upaliti pećnicu
- Dodaš li mu malo umaka od vanilije, bit će još bolji - i za to imamo recept
Inspiriran bojama ljeta, ovaj kolač sjajan je poslijepodnevni desert uz šalicu kave ili pak hladnog voćnog soka. Dodaš li mu malo domaćeg umaka od vanilije, užitak je zagarantiran. Kako god – definitivno ga vrijedi kušati!
Sastojci
Za kolač:
• 75 g mekog maslaca
• 75 ml ulja od pistacija ili maslinova ulja
• 100 g mljevenih pistacija (nesoljenih)
• 75 g mrvica kokosa (kokosovog brašna)
• 125 g brašna
• 2 žličice praška za pecivo
• 4 jaja
• 200 g šećera
• 2 limete (naribana kora)
• 50 g kiselog vrhnja
Za umak od vanilije i vrhnja
• 200 ml vrhnja za šlag
• 2 žlice šećera
• 100 g jogurta od vanilije
Priprema
1. Zagrij pećnicu na 175° C (150° ako je s ventilatorom).
2. Usitni pistacije.
3. Rastopi maslac u loncu s uljem od pistacija ili maslinovim uljem na laganoj vatri te ostavi po strani.
4. Pjenasto stuci jaja sa šećerom (tuci oko 4 minute).
5. Zatim dodaj pistacije, brašno, prašak za pecivo, sol, kiselo vrhnje, naribanu koru od obje limete te mrvice kokosa te promiješaj.
6. Dodaj mješavinu s maslacem te sve dobro pomiješaj.
7. Namasti maslacem kalup (22-24 cm), stavi unutra tijesto te peci u zagrijanoj pećnici oko 45 minuta do zlatnožute boje (napravi test čačkalicom!).
8. Ostavi da se ohladi na kuhinjskoj rešetki, a zatim polako izvadi iz kalupa te ostavi da se kompletno ohladi.
9. Za umak stuci vrhnje u šlag te uspi u to šećer. Polako dodaj jogurt te posluži uz kolač.