Upala mjehura ljeti - kako si pomoći i prije posjeta liječniku?

Thinkstock / Spencer Davies
Kupanje na bazenima, nošenje mokrog badića... i evo nam upale mjehura. Kako se ne bismo upleli u zablude o nastanku i liječenju te bolesti, za mišljenje smo pitali liječnicu
Vidi originalni članak

Ljetni mjeseci nam donose veliku radost, ali bezbrižno kupanje i sunčanje se može pretvoriti u pravu katastrofu ako nas slučajno zahvati neka zdravstvena poteškoća, poput upale mokraćnog mjehura. Medicinskog naziva cistitis, upala donjeg dijela mokraćnog trakta je češća u muškaraca nego u žena "zato što je anatomska građa žena takva da imaju kraću uretru.", objašnjava specijalistica opće medicine Ivanka Trstenjak-Rajković. "Bliži je put bakterija, virusa i gljivica iz genitalnog sustava i probavnog trakta k mokraćnom mjehuru", objašnjava ona. 

Doktorica Trstenjak-Rajković prenosi i statistiku, koja kaže da 10% žena svake godine oboli od upale mokraćnog mjehura. "Nema žene koja se tijekom svog života nije barem 2 do 3 puta susrela s upalom mokraćnog mjehura. Toj upali su podložnije žene u generativnoj dobi, od 19 do 45 godine, više nego u ostalim godinama života."

No, kako se uopće može spriječiti upala mokraćnog mjehura? "Da do upale uopće ne dođe preduvjet je zdrava sluznica i dostatna hidratacija. Ljeto je vrijeme velikih vrućina, i u slučaju da se ne hidriramo dovoljno, sluznica uretre se ne ispire dovoljno. To znači da nedovoljnim mokrenjem kroz uretru sve bakterije, virusi i gljivice koji su dio normalne flore ostaju u genitalnom i probavnom traktu i tako dolazi do upale." No, nije nedovoljna hidratacija jedini krivac za upalu mokraćnog mjehura. Cistitisu "pogoduje" opći pad imunološkog sustava, umor, stres pa i trudnoća. Također, upala je moguća i mehaničkim oštećenjem, a glavni preduvjet su bolni odnosi "takozvani sindrom medenog mjeseca", pojašnjava doktorica. 

VAŽNO Sunčanica i toplotni udar: što ako se dogode?

"Simptomi upale mjehura mogu biti jednostavni, a najčešće ih prepoznamo i bez odlaska doktoru", kaže dr. mr. sc. Trstenjak-Rajković. Osjećamo jaki nagon za mokrenjem i mokrimo češće nego inače. Najčešće su ta mokrenja bolna, može biti peckanje na početku ili na kraju mokrenja, a povremeno se u donjem dijelu trbuha javlja bol. Ako je upala blaga moguće se liječiti i prirodnim putem, a to je ispijanje tekućine, i to 3 litre tekućine dnevno: "Bilo čega, vode, čajeva, juha, ali i čaja od brusnice te tableta od brusnice", objašnjava Trstenjak-Rajković.

"Kada je teža infekcija, potrebno je posjetiti liječnika, a on na temelju već razgovora s pacijentom, ali i pregledom urina, analizom mokraće bez laboratorijske analize može pripisati antibiotik. To je na primjer tjedan dana lagane euroskeptičke terapije ciljano za uroinfekt. U težim slučajevima, u kojima su uz upalu uključene i temperature, mučnine, opću slabost, bolove u kralježnici, višim sferama trbuha, malaksalost - potrebna je obrada urina, radi se antibiogram, urinokultura gdje se utvrđuje koji je uzročnik i koji antibiotik ciljano djeluje uzročnika te u tom slučaju terapija traje duže,a obavezna je kontrola nakon uzimanja terapije. Onda slijedi 4 dana pauze od antibiotika, te se obavi nova urinokultura kontrola.", priča doktorica te ističe da se urinokultura radi prije nego što se uzme ijedna tableta antibiotika, jer to je startno stanje urina prije uzimanja antibiotika.

Dakle, ako se pravilo liječi, pije puno tekućine, hidratizira i pridržava pravilnih uputa, upala mokraćnog mjehura može doista može proći bezbolno, no ako se pojave mučnine i povišena temperatura, hitno k doktoru!

Posjeti Miss7.24sata.hr