Ukusna, kremasta, topi se u ustima a ne peče se! Sultanova slatka sarma zavest će te na prvu

Instagram / @moje_djakonije / @milica_homemade
Vidi originalni članak
  • Htjela bi osvježiti svoj repertoar slastica, ali ti se ne da riskirati kompliciranim receptima?
  • Sultanova slatka sarma idealan je kolač koji se ne peče, a koji će oduševiti tvoje ukućane
  • Dovoljno je privlačan da zadovolji i najzahtjevnije goste koji vjerojatno od užitka neće ni stići pohvaliti kolač 

Divna, a tako lagana da se topi u ustima! Sultanova slatka sarma ili kako se još naziva Paša lokum, svojim orijentalnom profinjenom notom kokosa i čokolade osvježit će slatke menije svakog domaćinstva. No, ne samo to, ovaj kolač prilično je lagan za izradu i mogao bi postati desert koji ćeš najradije pripremati svojim ukućanima.

Sastojci su također jednostavni, većinu vjerojatno imaš kod kuće, a zato se prava čarolija događa u postupku izrade u kojem uopće nema pečenja.  Idealno za zen trenutke u kuhinji dok udaljena od svega u svom slatkom svijetu stvaraš prava mala remek djela. Recept je u nastavku. 

miss kuha Mljac! Kolač bez pečenja od oreo keksa i sira savršena je slastica uz poslijepodnevnu šalicu mirisne kave

Sastojci: 

  • 300 g šećera (ovisno o ukusu, možeš i smanjiti količinu šećera)
  • 1 l mlijeka
  • 100 g maslaca
  • 60 g gustina
  • 120 g brašna
  • 30 g  kakaa
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 100 g kokosa
  • 150 -200 ml slatkog vrhnja

miss kuha Ovaj pjenasti kolač spravit ćeš jako brzo – nije ga potrebno peći!

Postupak

  1. Pomiješaj šećer, brašno, kakao i gustin a smjesi dodaj 200 ml mlijeka. Ostatak mlijeka stavi kuhati, a zatim u uzavrelo mlijeko umiješaj prethodno napravljenu smjesu te miješaj na laganoj vatri dok se sadržaj ne zgusne poput pudinga. 
  2. Smjesu skloni sa strane i zatim umiješaj maslac sve dok se u potpunosti ne rastopi i sjedini sa smjesom (možeš se poslužiti i mikserom).
  3. Pripremi četvrtasti standardni pleh za pećnicu (možeš da obložiti papirom za pečenje), a zatim ravnomjerno rasporedi kokos* po dnu pleha. 
  4. Na  pleh s kokosom izlij smjesu koju si prethodno skuhala dok je još vruća i pažljivo je rasporedi sve do uglova te ostavi da se u potpunosti ohladi.
  5. Od slatkog vrhnja izradi šlag, a zatim ga ravnomjerno rasporedi po ohlađenoj  smjesi u plehu. 
  6. Nožem izreži trakice širine oko 5 cm,a  svaku traku još dodatno prepolovi. Svaku trakicu pažljivo zarolaj uz lagan pritisak kako sarmice ne bi bile zbijene. Voilà!

* kokos možeš zamijeniti u usitnjenim keksom

Možeš se poslužiti i veo receptom:

Posjeti Miss7.24sata.hr