Ukusna, kremasta, topi se u ustima a ne peče se! Sultanova slatka sarma zavest će te na prvu
- Htjela bi osvježiti svoj repertoar slastica, ali ti se ne da riskirati kompliciranim receptima?
- Sultanova slatka sarma idealan je kolač koji se ne peče, a koji će oduševiti tvoje ukućane
- Dovoljno je privlačan da zadovolji i najzahtjevnije goste koji vjerojatno od užitka neće ni stići pohvaliti kolač
Divna, a tako lagana da se topi u ustima! Sultanova slatka sarma ili kako se još naziva Paša lokum, svojim orijentalnom profinjenom notom kokosa i čokolade osvježit će slatke menije svakog domaćinstva. No, ne samo to, ovaj kolač prilično je lagan za izradu i mogao bi postati desert koji ćeš najradije pripremati svojim ukućanima.
Sastojci su također jednostavni, većinu vjerojatno imaš kod kuće, a zato se prava čarolija događa u postupku izrade u kojem uopće nema pečenja. Idealno za zen trenutke u kuhinji dok udaljena od svega u svom slatkom svijetu stvaraš prava mala remek djela. Recept je u nastavku.
Sastojci:
- 300 g šećera (ovisno o ukusu, možeš i smanjiti količinu šećera)
- 1 l mlijeka
- 100 g maslaca
- 60 g gustina
- 120 g brašna
- 30 g kakaa
- 1 vrećica vanilin šećera
- 100 g kokosa
- 150 -200 ml slatkog vrhnja
Postupak
- Pomiješaj šećer, brašno, kakao i gustin a smjesi dodaj 200 ml mlijeka. Ostatak mlijeka stavi kuhati, a zatim u uzavrelo mlijeko umiješaj prethodno napravljenu smjesu te miješaj na laganoj vatri dok se sadržaj ne zgusne poput pudinga.
- Smjesu skloni sa strane i zatim umiješaj maslac sve dok se u potpunosti ne rastopi i sjedini sa smjesom (možeš se poslužiti i mikserom).
- Pripremi četvrtasti standardni pleh za pećnicu (možeš da obložiti papirom za pečenje), a zatim ravnomjerno rasporedi kokos* po dnu pleha.
- Na pleh s kokosom izlij smjesu koju si prethodno skuhala dok je još vruća i pažljivo je rasporedi sve do uglova te ostavi da se u potpunosti ohladi.
- Od slatkog vrhnja izradi šlag, a zatim ga ravnomjerno rasporedi po ohlađenoj smjesi u plehu.
- Nožem izreži trakice širine oko 5 cm,a svaku traku još dodatno prepolovi. Svaku trakicu pažljivo zarolaj uz lagan pritisak kako sarmice ne bi bile zbijene. Voilà!
* kokos možeš zamijeniti u usitnjenim keksom
Možeš se poslužiti i veo receptom: