Ugljikohidrati na crnoj listi: jedan bi trebalo izbaciti iz prehrane, posebno kad se bližimo 40-oj

Unsplash+ / Slashio Photography
Vidi originalni članak
  • Kad ti se metabolizam uspori, brže dobivaš na težini
  • A metabolizam se usporava s godinama
  • Zato bi trebala izbjegavati određenu vrstu ugljikohidrata - osobito ako imaš 40 godina ili više

Kako starimo, naš metabolizam se usporava. Stoga nije važno samo uravnoteženo hraniti se i paziti na ukupni broj kalorija koje unosiš svaki dan, nego moraš paziti i na hranjive tvari koje se nalaze u hrani. Ali, koji hranjivi sastojci inhibiraju metabolizam i mogu potaknuti debljanje? Nutricionistkinja Melissa Morris bavi se tom temom i nudi odgovore. 

Naime, ona kaže da posebnu pažnju treba obratiti na ugljikohidrate. Ali, ne na složene ugljikohidrate koji se nalaze u proizvodima od cjelovitih žitarica ili mahunarkama, nego na ugljikohidrate (osobito šećer) koji se nalaze u jako obrađenoj hrani, poput slatkiša, pekarskih proizvoda, čokoladica, sokova i slično. Često ni ne znamo da konzumiramo šećer jer mnogo je namirnica punih skrivenog šećera, a najlošije možeš pronaći ovdje

Evo zašto je šećer loš za tijelo

„Ove vrste ugljikohidrata nisu dobre ni u kojoj dobi, a kamoli za osobe starije od 40 godina, jer ne pružaju zdrave hranjive tvari, vitamine, minerale i antioksidanse“, rekla je Morris. To je loše za metabolizam, jer razina inzulina vrtoglavo raste i povećava se rizik od kroničnih bolesti. Masne naslage u tijelu također bi se povećale s povećanom potrošnjom šećera, a i povećala bi se razina upale u tijelu.

Life&style Detaljan plan prehrane kako se riješiti ovisnosti o šećeru u samo 72 sata

Koje alternative postoje?

Njezin savjet: bolje je koristiti neprerađenu hranu poput orašastih plodova, mahunarki, voća i povrća, jer te namirnice ne štete metabolizmu, djeluju protuupalno, imaju visok udio vlakana i pomažu u regulaciji tjelesne težine.

Nezdravi užici: tri sastojka u hrani koji su opasniji od dodanog šećera

Posjeti Miss7.24sata.hr