Neugodno mirišeš? Možda jer jedeš nešto od ovoga
Odavno je poznato da nas nakon što pojedemo crveni luk ili češnjak još satima prati neugodan miris. Ali i konzumacija određenih drugih namirnica može uzrokovati neugodne mirise. Kako bismo se riješili neugodnih mirisa iznutra, potreban je povećani oprez kod sljedećih pet kandidata:
Kava
Kofein stimulira centralni živčani sustav pa tako aktivira i žlijezde znojnice. Osim toga, kava sadrži puno kiselih tvari pa isušuje usta. Nedostatak sline u ustima potiče pojačani rast bakterija koje izazivaju neugodan zadah.
Cikla
Pošto cikla sadrži puno metila, stvara u našem probavnom traktu kemijski spoj trimetilamin. Taj plin jako „miriše“ na ribu – a taj se miris može osjetiti preko naše kože.
Curry
Žuti prah currya ima fenomenalan intenzivan okus i miris (na našim tanjurima!). Nažalost, miris koji se nakon konzumacije currya izluči putem žlijezda znojnica nije baš toliko ugodan.
Brokula
Ovo zeleno povrće i njene rođake (cvjetača i prokulica) superzdrave su namirnice, jer pospješuju izlučivanje otrova iz organizma. Nažalost, to je često popraćeno s nadutosti te ispuštanjem plinova koji zaudaraju na trula jaja.
Crveno meso
Sočni odresci potiči stvaranje bakterija u tijelu te uzrokuju neugodan miris znoja i loš zadah.