U duginim bojama: Ova japanska torta sa samo pet sastojaka je prekrasna - i ne peče se!
- Bez obzira kakvim kulinarskim vještinama vladaš, recept za tortu od pet sastojaka bez pečenja sigurno vrijedi isprobati
- Japanska torta u duginim bojama sigurno će privući puno pozornosti tvojih ukućana
- Možeš je i personalizirati upotrebom voćnih sokova koje baš ti voliš
Ne iznenađuje da mnoštvo novotarija dolazi iz Japana, a izgleda da se ta zemlja polako profilira i kao kolijevka neobičnih deserta. Nakon pjenastog kolača od sira, s Dalekog istoka stiže nam recept za tortu neobično privlačnog izgleda, a koja, tvrde japanski food blogeri, ima i jednako primamljiv okus. Na ruku ide i to što je za ovu tortu potrebno samo pet sastojaka, a ne moraš je ni peći. Recept je podijelio Twitter korisnik Tsunekawa.
Ako si spremna odvojiti oko sat vremena za tortu koja u najmanju ruku izgleda profesionalno i koja će sigurno potaknuti raspravu za blagdanskom stolom trebat će ti:
- voćni sirup (u nekoliko boja odnosno okusa koje obožavaš)
- mlijeko
- kristalni šećer
- voda
- agar (veganska zamjena za želatinu koja se može pronaći u trgovinama zdrave prehrane)
Postupak izrade:
1. korak
U loncu pomiješaj 4 grama agar praha, 150 mililitara vode i 60 grama kristalnog šećera. Zagrij smjesu na štednjaku do točke vrenja, a zatim ugasi štednjak.
2. korak
U smjesu dodaj 300 mililitara mlijeka. Nakon što dobro izmiješaš sastojke, smjesu stavi u željeni kalup zatim u hladnjak da se stvrdne.
3. korak
U posebnom loncu ponovi 1. korak
4. korak
Zatim u smjesu dodaj 300 mililitara vode i 20 mililitara voćnog sirupa što je moguće svjetlije boje. Sastojke dobro promiješaj a smjesu stavi u hladnjak da se stvrdne.
5. korak (opcionalno)
Ponovi 3. korak i 4. korak, ali ovaj put dodaj voćni sirup raznih okusa ili boja.
6. korak
Kada su se sve smjese ohladile i stvrdnule (potrebno im je oko 30 minuta) izvadi ih iz hladnjaka. Obojenu želatinu izreži na kockice i posloži ih na podlogu od mliječne želatine koja služi kao baza.
Prije nego što pojedeš komad ove neobične torte, ne zaboraviti fotografirati svoje malo remek-djelo. Dobar tek!