U dobru i zlu... - najiščekivanija izložba sezone

Srećko Budek
'U dobru i zlu … / Vjenčana odjeća od 1865. do danas', jedna je od najiščekivanijih izložbi sezone. Autorica izložbe, Andrea Klobučar, viši kustos i voditeljica Zbirke tekstila Muzeja za umjetnost i obrt vodi nas na nevjerojatno putovanje kroz vjenčanu modu i trendove. Izložbu možete posjetiti od 21. veljače do 3. svibnja 2015.
Vidi originalni članak

Izložba vjenčanica i vjenčane oprema iz fundusa Muzeja za umjetnost i obrt jedinstvena je prilika da pratimo razvoj vjenčane mode kod nas od 19. stoljeća do današnjih dana.

Da se vjenčanicama i vjenčanoj opremi oduvijek pridavala velika pozornost svjedoči uzbudljiva izložba u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, simboličnog naziva 'U dobru i zlu…'.  Muzej prvi puta javnosti izlaže primjerke vjenčane odjeće koje su viđene dame iz našeg ondašnjeg visokog društva nosile u na dan svog vjenčanja. Tu su i dodaci poput vjenčića, velova, cipela, te nekoliko muških odijela. Izložba obuhvaća razdoblje od sredine 19. stoljeća do današnjih dana.

Izložba prati razvoj vjenčanica od haljina kao nešto raskošnijih dnevnih haljina ili haljina u boji vina, tamnozelenoj i ljubičastoj pa sve do haljina iz 1950-ih koje je obilježila haljina Grace Kelly i današnjih dana kada se vraćamo u prošlost.

I u novom mileniju sve nijanse bijele najdraži su izbor suvremenih mladenki. Najbolji primjer su dvije vjenčanice hrvatskih kreatora: futuristička haljina Igora Galaša od bijele vune i poliestera, te vjenčanica od bijele čipke modnog studija Envy Room.

Izložite svoje memorabilije

Izložba U dobru i u zlu lijepa je prilika da i publika pokaže svoje dragocjene memorabilije s vjenčanja: pozivnice, zahvalnice, darovi za goste i drugo bit će izložene u jednom dijelu izložbe MUO i postavljene na facebook stranicu Muzeja. A želite li nešto od svojih dragih uspomena s vjenčanja darovati Muzeju, dobro ste došli, jer će vaše dragocjene memorabilije uči u fundus Muzeja za umjetnost i obrt i tako biti sačuvane za brojne buduće generacije posjetitelja.

Posjeti Miss7.24sata.hr