Tužan razlog zbog kojeg čak trećina žena odbija Papa test

thinkstock
Koliko god ginekolozi svijeta upozoravaju na ovo, još uvijek je velik broj žena zazire od odlaska ginekologu kako bio obavile Papa test. Ovo su neki od razloga zašto žene i djevojke odbijaju ovaj rutinski pregled, a rezultati su i više nego uznemirujući...
Vidi originalni članak

Podaci koje je nedavno u javnost pustila britanska organizacija za suzbijanja raka maternice su prilično uznemirujući. Čak trećina žena odbija odlazak svom ginekologu na Papa test, a razlozi su teško razumljivi. Istraživanje je obuhvatilo nešto više od 2000 Britanki, a ovo su odgovori:

1.) trećina žena odbija otići kod ginekologa ako nije depilirana "dolje"

2.) 35% mladih žena se srami svog golog tijela pa ga ne žele pokazati niti ginekologu

3.) 38% žena se srami izgleda svojih genitalija

4.) 38% žena se srami svog vaginalnog mirisa

Ipak, najviše uznemirujući podatak je da ČAK (!) dvije trećine žena nije znalo kako im Papa test može spasiti život. Ako doktor na vrijeme otkrije postojanje maligne bolesti, pacijenticu može pravilno liječiti. Kako ističe američka udruga za suzbijanje raka maternice, žena kada navrši 21 godinu života bi trebala početi s redovitim testovima. I tako svake tri godine do 65. godine života. Također, kada žene navrše 30 godina života bi se i češće trebale testirati.

FIT & HEALTH 6 stvari koje ti ginekolog želi reći, ali neće

A sada malo upozorenje za sve žene i djevojke koje se mogu prepoznati u ovim opisima i koje imaju strah od odlaska ginekologu: 

Tvom ginekologu je doista svejedno jesi li depilirana ili nisi, ali mu je itekako bitno ako osjetiš neobične mirise u intimnom području. Jer ako si zabrinuta zbog mirisa, mogao bi biti i tvoj doktor. A on će ti najbolje dati savjet i znati otkriti sve "neuobičajene" stvari koje se događaju u tvom intimnom području.

Posjeti Miss7.24sata.hr