Tučeni feta sir: ukusan i originalan obrok od sira lako ćeš spraviti za 5 minuta
- Grčki sir feta ima dugu tradiciju, no ovo još nije doživio, da ga istučemo kao šlag. No rezultat je izvrstan
- Recept će prigrliti ne samo ljubitelji fete jer je jednostavan, a jelo ukusno
- Tučena feta izvrsna je uz lepinju, štapiće od povrća ili pečene rajčice
Grčka feta ima dugogodišnju tradiciju. Prvi put se spominje oko davne 1494. godine u putopisu, a danas je ovčji sir karakteristične mrvičaste konzistencije poznat u cijelom svijetu.
Barem otkako je TikTok proslavio feta tjesteninu, feta sir je svima na usnama - doslovno. A sada evo još jedan trendovski recept koji se odnosi na fetu. Tučena feta, na engleskom „whipped feta“, ukusan je, fino kremast i začinjen umak. Odlično ide uz štapiće od povrća, pitu i lepinju kruh ili uz cherry rajčice pečene u pećnici. Super je to što se može pripremiti u trenu.
Sastojci:
• 1 pakiranje feta sira
• začinsko bilje po tvom izboru (npr. ružmarin ili neko drugo mediteransko začinsko bilje)
• malo meda ili sirupa od agave
• 2 žlice maslinova ulja
• oko 5 žlica mlijeka
• za ukrašavanje: svježa metvica, žuta cherry rajčica, pečeni pinjoli ili slično
Priprema
1. Nareži fetu na kockice i stavi u stroj za sjeckanje. Zatim dodaj začinsko bilje po svom izboru i zasladi s malo meda ili sirupom od agave.
2. Dodaj dvije žlice maslinova ulja i dvije žlice mlijeka u smjesu od sira pa dobro promiješaj. Ako je smjesa previše suha, jednostavno dodaj još koju žlicu mlijeka. Umak bi trebao biti kremast, ali ipak dovoljno čvrst da se u njega mogu umakati kruh, čips ili slično.
3. Gotov umak od feta sira stavi u zdjelu i ukrasi prerezanim cherry rajčicama i listićima svježe metvice. Ako želiš, možeš popržiti pinjole u tavi bez dodavanja ulja i posipati ih po umaku od fete.