Tri vrste božićnih kolačića koje ćemo pripremiti bez pečenja i na brzinu pa uživati u odmoru
- Nemaš puno vremena za spravljanje kolača ili ne voliš provoditi sate u kuhinji ili uz štednjak?
- Nema problema, jer ovi kolači spravljaju se jednostavno, brzo i bez pečenja
- Samo ih ostavi na pultu da se stegnu ili ih ohladi u hladnjaku – i uživaj u finim slatkim zalogajima!
Puna ti je kuća gladnih usta, večera je još u pećnici, a ti hitno moraš pripremiti desert? Kod ovih kolačića nema pečenja! Doista, bez obzira na to nedostaje li ti nekih namirnica za kolače ili samo mrziš čekati da se pećnica zagrije, deserti bez pečenja su rješenje. Donosimo ti tri recepta za kekse bez pečenja koji će zasigurno zadovoljiti sve ljubitelje slatkog.
Keksi s maslacem od badema
Ove slatko-slane poslastice savršene su grickalice—i dovoljno su jednostavne da ih čak i djeca sama rade.
Džemovi od bobičastog voća—poput džema od jagoda u ovom receptu—klasični su nadjev za ovakve kolačiće. Ali, postoji puno kombinacija okusa koji će ovdje funkcionirati, stoga slobodno eksperimentiraj i zabavi se igrajući se.
Sastojci
• 375 g šećera u prahu
• 225 g kremastog maslaca od badema
• 3 žlice posoljenog maslaca, omekšanog
• 90 g zdrobljenih pereca
• džem od jagoda za nadjev
Priprema
1. Stuci šećer u prahu, maslac od badema i maslac u srednjoj zdjeli električnom miješalicom na srednjoj brzini dok se dobro ne sjedine. Dodaj zdrobljene perece i miješaj dok se ne sjedine. (Smjesa treba biti mrvičasta.)
2. Oblikuj smjesu u otprilike 30 kuglica, čvrsto stisni da tijesto zadrži svoj oblik. Stavi kuglice na razmak od 2,5 cm na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Pritisni palac u svaku kuglicu, formirajući udubljenje. U svako udubljenje stavi otprilike ¼ žličice džema od jagoda. Posluži odmah ili ohladi dok ne bude spremno za posluživanje. Kolačiće možeš čuvati u hladnjaku do 5 dana; ostavi ih na sobnoj temperaturi 30 minuta prije posluživanja.
Chia pločice s limunom
Vrijeme je da zaboraviš kupovne granole. Ne samo da su mnoge krcate šećerom, nego kupnja kutije istih tjedno može značajno oštetiti tvoj novčanik. Ova verzija bez pečenja nudi ukusnu alternativu koja se brzo sprema, prepuna je svježeg okusa limuna i prirodno je zaslađena datuljama. Nakon rezanja zamotaj svaku pločicu pojedinačno u plastičnu foliju i spremi u hladnjak kako bi ih lako zgrabila u pokretu.
Sastojci
• 320 g pečenih neslanih indijskih oraščića
• oko 20 datulja bez koštica
• svježe iscijeđeni sok od limuna (od otprilike 2 limuna)
• 2 žlice chia sjemenki
• 1 žlica nasitno naribane kore od limuna
• ½ žličice soli
• 50 g nezaslađenog kokosa
Priprema
1. Obloži kvadratni lim (20 cm) sa dva iskrižana komada pergamenta, ostavljajući rub sa svih strana.
2. Indijske oraščiće miksaj u sjeckalici dok se fino ne nasjeckaju. Dodaj datulje, sok od limuna, chia sjemenke, koru od limuna i sol. Miješaj dok se dobro ne sjedini i dok se smjesa ne počne oblikovati u kuglu, oko minute.
3. Utisni smjesu u pripremljeni lim i pospi kokosom. Stavi u hladnjak da se stegne, oko 30 minuta, a zatim nareži na 16 ploški. Alternativno, od smjese oblikuj kuglice i uvaljaj ih u kokos.
Pločice sa sjemenkama i orašastim plodovima
Ove ukusne grickalice pune su bjelančevina, zahvaljujući izdašnoj porciji sjemenki sezama i prženih pistacija. Ako nemaš nasjeckane suhe marelice, jednako su ukusne i suhe šljive, datulje ili smokve.
Sastojci
• neslani maslac, za podmazivanje
• 200 g šećera
• 80 g punomasnog vrhnja
• 1 žličica fine soli
• 1 žličica maslaca od badema
• 150 g sjemenki sezama
• 125 g nasjeckanih pečenih pistacija
• 75 g nasitno nasjeckanih suhih marelica
Priprema
1. Nanesi maslac na četvrtasti lim (20 cm). Obloži s 2 iskrižana komada pergament papira, premaži maslacem između i podigni rub sa svih strana; premaži maslacem pergament.
2. Kuhaj šećer i 1/3 šalice vode u srednjem loncu na srednje jakoj vatri, miješajući, sve dok se šećer ne otopi, 2 do 3 minute. Nastavi kuhati bez miješanja dok sirup ne postane zlatno smeđi, još 9 do 10 minuta. (Ako se u mješavini šećera počnu pojavljivati tamne mrlje, lagano zakreni tavu da se smjesa spoji.)
3. Makni s vatre i pažljivo dodaj vrhnje i sol (smjesa će prskati); miješaj dok se ne sjedini. Ostavi da se ohladi 5 minuta, zatim umiješaj maslac od badema, sjemenke sezama, pistacije i marelice. Prebaci u pripremljenu posudu i zagladi lopaticom ili nožem.
4. Ohladi dok se ne stegne, najmanje 1 sat.
5. Držeći papirnati dio podigni kolač iz posude i prebaci na dasku za rezanje. Nareži na 24 ploške.
Savjet: pistacije možeš zamijeniti pekan orasima.