Trebaš obojiti svoju kuhinju? Onda svakako uzmi u obzir ovu boju - i to baš određenu nijansu

shutterstock Idealna boja za kuhinju
Vidi originalni članak
  • Povećati harmoniju i dobrobit s jednostavnim slojem boje? 
  • Da, to je itekako moguće! 
  • Otkrit ćemo ti savršenu boju za kuhinju

Kuhinja je puno više od mjesta gdje se priprema hrana. Tamo ljudi kuhaju, svađaju se i smiju. Ukratko, kuhinja je srce stana. Kako bi se u toj prostoriji stvorila prava atmosfera i dobar osjećaj, boja je od presudne važnosti. Bilo kao pločice ili boja zidova, kao kuhinjski namještaj ili pribor - ova boja ne bi trebala nedostajati u tvojoj kuhinji.

Life&style 8 kuhinjskih trendova koji su hit u 2022. i jedan kojeg prestajemo slijediti

Zelena boja ima ova pozitivna svojstva

Zelena boja ima predivno svojstvo da djeluje umirujuće na našu psihu. Kaže se da smanjuje stres i snižava krvni tlak, zbog čega nije popularna samo u kuhinji nego i u dnevnoj sobi. Ali, zelena boja (poput plave i ljubičaste) ima još jedno značajno svojstvo: smanjuje apetit, dok se kaže da boje poput narančaste, crvene ili smeđe potiču apetit.

Koja nijansa zelene je prava?

Postoji bezbroj nijansi zelene. Ali, koja je prava za tvoju kuhinju? To nije tek pitanje osobnog ukusa, nego ovisi i o veličini sobe. Manje kuhinje bolje je obojiti u svijetle ili pastelne nijanse zelene poput kadulje ili mente. One osiguravaju da prostorija izgleda veća.

Ako je tvoja kuhinja nešto prostranija, možeš se odlučiti za jake nijanse zelene poput lipe, masline ili zelene boje boce. Ipak, trebala bi paziti da kroz prozore pada dovoljno prirodne svjetlosti kako prostorija ne bi bila mračna i siva.

Evo što ide uz zelenu

Ali, koji je najbolji način za kombiniranje zelene? U svakom slučaju, ne možeš pogriješiti s neutralnim tonovima poput bijele, krem ili svijetlog drveta. Ako si nešto hrabrija kada je boja u pitanju, možeš postaviti i odgovarajuće akcente u boji, primjerice s bogatom žutom. Ova boja zrači optimizmom i usklađuje se s jakim i nježnim nijansama zelene. Kombinacija zelenih i smeđih tonova također stvara opuštenu, prirodnu atmosferu.

Oprez kod crvene i narančaste boje

Ako želiš još jedan kontrast boja u svojoj zelenoj kuhinji, trebala bi biti jako oprezna s crvenim i narančastim bojama. Pojedinačni akcenti u boji kroz accessoires brinu se za „ono nešto“. Ali, ako pretjeraš, prostorija može brzo postati energetski preopterećena, što dovodi do neugodne atmosfere. Stoga bi trebala voditi računa o neutralizaciji jakih kontrastnih boja s dovoljno neutralnim bojama ili materijalima kao što su metal, staklo i svijetlo drvo.

Life&style Ovako će izgledati 'kuhinja iz snova' 2022. godine, tako tvrde svjetski dizajneri

Posjeti Miss7.24sata.hr