Tražiš božićne darove? A što kažeš na ove knjige?

Ako ti se ne izlazi baš svaki dan na kuhno vino i poželiš ostati doma, pod toplom dekicom, ove knjige će ti biti najbolje društvo. Isto tako, one su idealan dar za pod bor
Vidi originalni članak

S ovim naslovima nećeš pogriješiti - bilo da ti želiš zabavu na svom kauču uz topli čaj, bilo da si u potrazi za božićnim darovima: 

Philip Pullman - Divlja ljepotica (1. dio trilogije Knjiga o Prahu, fantasy) 

Dvadeset godina nakon što je objavljen kultni serijal Njegova mračna građa, Philip Pullman vraća se tome izmaštanom svijetu u svojemu majstorskom romanu Divlja ljepotica, prvome dijelu nove trilogije Knjiga o Prahu u prijevodu Marka Kovačića.
Malo je koji nastavak romana, bez obzira na njegovu uspješnost, vrijedan dvadeset godina čekanja: Knjiga o Prahu jedan je od njih. No nije riječ o pravome nastavku, riječ je novoj priči koja nas vraća na sam početak sage o djevojčici Lyri.


Lumen je objavio i serijal Njegova mračna građa koji čine romani Polarna svjetlost, Čudesni nož i Jantarni dalekozor (u novome prijevodu Ivana Otta). Majstorsko pripovijedanje autora, izvrsno ocrtani likovi te dublje značenje koje se iščitava u Pullmanovim fantasy romanima razlozi su zbog kojih je časopis Newsweek svojedobno uvrstio Njegovu mračnu građu u izbor »100 najboljih knjiga svih vremena«. (Lumen, 149 kn)


Chloe Benjamin - Besmrtnici 

Godina je 1969. New York. Susjedstvom se proširi  glas o vidovnjakinji koja svakom može proreći točan datum smrti. Četvero djece obitelji Gold iskrade se da čuju nešto za što nisu spremni. 



Takve priče lako se mogu odbaciti kao glupo praznovjerje, no Goldovi proročanstvo zapamte, a u godinama koje slijede pokušat će ignorirati, prigrliti, prevariti „znanje“ koje im je podareno tog dana i prkositi mu. Besmrtnici - remek djelo nagrađivane američke spisateljice Chloe Benjamin – roman je koji se bavi granicama sudbine i izbora, stvarnosti i iluzije postajući potresan testament o snazi priče, moći uvjerenja i nemilosrdnim sponama obitelji. (Profil, 119 kn)

Michelle Richmond - Bračni pakt

Biste li za brak jamčili životom? Najprije upoznate dražestan i simpatičan par, potom se složite da malo potpore braku ne može škoditi, a onda… počnete sumnjati u sve što znate o ljubavi.


Riječ je o dubokome, gotovo voajerskome uvidu u suvremeni brak… u to što nas spaja, što nas drži zajedno, što nas razdvaja. Inteligentan, dojmljiv i – jezovit roman. Nije za čitanje na medenome mjesecu. Roman je to brza ritma, pun akcije i obrata te visokog intenziteta napetosti koja prerasta u stravu, pa kritičari upozoravaju čitatelje da se »pripreme na čitanje cijele noći«. Jer, Bračni pakt knjiga je koja se ne ispušta iz ruku sve do posljednje stranice. A onda još dugo ostaje u sjećanju. (Lumen, 125 kn)

 

Mali požari posvuda - Celeste Ng
 
U Shaker Heightsu, mirnom, bogatom predgrađu Clevelanda, sve je brižno isplanirano – od tlocrta vijugavih ulica do boja kuća i budućeg uspjeha njegovih stanovnika. Duh grada nitko ne utjelovljuje bolje od Elene Richardson, kojoj je igranje po pravilima nit vodilja u životu. Sve je savršeno dok u taj idilični mjehur od sapunice ne dođe tajanstvena umjetnica i samohrana majka Mia Warren sa svojom kćeri Pearl, tinejdžericom, i unajmi kuću od Richardsonovih.

 

Mia i Pearl brzo će postati više od podstanarki: ni jedno od četvero djece Richardsona ne može odoljeti tom neobičnom paru majka-kći. Ali Mia sa sobom nosi zagonetnu prošlost i prezir prema pravilima, koji bi tu brižnu zajednicu mogao okrenuti naglavačke. Kad stari obiteljski prijatelji Richardsona pokušaju posvojiti dijete kineskoga podrijetla, borba za skrbništvo dramatično će podijeliti grad – i staviti Miju i Elenu na suprotstavljene strane. Sumnjajući u Miju i njezine motive, Elena je odlučna otkriti tajne Mijine prošlosti. Ali zbog te opsesije platit će neočekivanu, strašnu cijenu. (Mozaik knjiga, 99 kn)


Čovjek od krede - CJ Tudor
Može ga se osjetiti u šumi, u školi i na igralištu; prisutan je u domovima i na sajmištu. Zavukao se u gotovo sve kutke gradića Anderburyja... strah da vas netko ili nešto stalno promatra. Sve je počelo davne 1986. u zabavnom parku, onog dana kad se dogodila nesreća. Tada je dvanaestogodišnji Eddie upoznao gospodina Hallorana – Čovjeka od krede.

On je Eddieju dao ideju o crtanju kredom i ostavljanju tajnih poruka za njegove prijatelje… i bilo je zabavno, sve dok ih jedan čovjek od krede nije odveo do trupla. Trideset godina poslije, Ed vjeruje da je prošlost iza njega, sve dok ne dobije pismo u kojem se nalaze komadić krede i crtež čovječuljka. Hoće li se povijest ponoviti? (Znanje, 119 kn)

 

Michael Poore - Deset tisuća života 

U mnoštvu romana u žanru fantasyja, 'Deset tisuća života' ističe se originalnom i maštovito osmišljenom pričom, koja nas vodi u prošlost i budućnost, a osobito u zagrobni život. Ondje se začinje jedinstvena ljubavna priča između Mila, koji se reinkarnirao 9995 puta, i njegove zagrobne ljubavnice Suzie, koja utjelovljuje Smrt.

Autor prati što se s Milom događalo u posljednjih pet života, ali spominje i mnoge od njegovih prethodnih života. Milo je živio kao muškarac, žena i stablo, u sadašnjosti, davnoj prošlosti i dalekoj budućnosti u nekim nepoznatim galaktikama. Govoreći o smrti, Poore je uspio napisati ležerno i vrlo duhovito djelo, koje je u isto vrijeme i duboko, i mudro, i plemenito, a na trenutke i dirljivo. Deset tisuća života više je od ljubavne priče i više od priče o smrti. To je ponajprije priča o životu, o svemu onome zbog čega je život lijep, dubok, apsurdan i potresan. (Lumen, 125 kn)

Posjeti Miss7.24sata.hr