Tradicija iz Portugala: Sve što trebate znati o hit desertu o kojem bruji cijeli Zagreb, a savršeno paše uz kavu
Bez obzira jeste li već imali priliku putovati u Portugal ili tek birate kojim ćete letom neke niskotarifne kompanije posjetiti ovu predivnu destinaciju, sigurni smo da se novim okusima mediteranske kuhinje možda i najviše veselite. Upravo zahvaljujući onima koji su već posjetili Lisabon, Porto te ostale lokacije i u Hrvatskoj se proširio dobar glas o Pastel de nata, kremastom desertu od prhkog tijesta i raskošne kreme napravljene od jaja koji se u Portugalu jede tijekom cijelog dana.
Rijetko ga što može nadmašiti u kombinaciji s kavom jer hrskavo tijesto punjeno slatkom slastičarskom kremom uz dozu cimeta ide tako dobro uz mnogima omiljeni napitak za razbuđivanje i veću koncentraciju. Pastel de nata u Zagrebu se mogu probati jedino u Ziggy's coffeeshop lokacijama gdje ove tortice nude friško pečene baš svakog dana kako bi uvijek bile svježe, mirisne i spremne za uživanje.
Ovaj fini desert koji se može smazati u svega dva, tri zalogaja osmislili su redovnici samostana Jerónimos u Santa Maria de Belemu još u 18. stoljeću. Uobičajena praksa u to vrijeme bila je koristiti bjelanjke za štirkanje halja časnih sestara zbog čega je ostajalo pregršt žumanjaka koje je nekako trebalo iskoristiti. U želji da izbjegnu bacanje hrane, žutanjke su koristili kao glavni sastojak u desertima te su ubrzo osmislili i tajni recept. Usavršivši svoje tortice počeli su ih prodavati kako bi financijski pomogli samostanu. Samostan je zatvoren 1834. godine, a recept je prodan vlasnicima Fábrice dos Pastéis de Belém koja je otvorena 1837. godine i danas je najpoznatije mjesto za kušanje ovih pitica u cijelom Lisabonu.
Posjetite Ziggy's u Ilici 41, na Kvaternikovom trgu, okretištu Savski most, u poslovnoj zgradi Hoto Tower kao i mobilnom Ziggy's coffee shopu. Za još više informacija zapratite Instagram profil.