Top namirnice za "preživljavanje" ljetnih vrućina

Thinkstock / Spencer Davies
Tijekom ljetnih mjeseci svaki će stručnjak za prehranu savjetovati da treba jesti što laganiju i nemasnu hranu jer ćemo u suprotnom još teže podnositi nesnosne vrućine. Znamo koje su to namirnice!
Vidi originalni članak

Osnova zdravog organizma je osluškivanje svojih želja i potreba. Svako godišnje doma zahtjeva drugačiji pristup i veču ili manju količinu određenih namirnica. Zimi tijelo troši puno energije za zagrijavanje i konačno održavanje tjelesne temperature pa je potrebno konzumirati nešto jaču hranu. Ljeti se pak dosta tekćine iz organizma gubi znojenjem pa je važno voditi računa o hidrataciji. Uvijek je dobro birati sezonske i svježe namirnice kako bi se izbjegao osjećaj težine nekon jela. Evo koje su namirnice posebno zdrave za organizam u cijelosti.

1.Borovnice

Plava boja borovnica potječe od antocijana – poznatog antioksidansa. One obiluju antioksidansima i smanjuju rizik nastanka raka te bolesti srca i krvožilnog sustava!

2. Avokado

Avokado je voće koje je jedno od najzdravijih u prirodi. Dodavanje avokada u obrok pomaže apsorpciju  vitamina i minerala koje unosimo u tijelo.

3. Chia sjemenke

Chia sjemenke su genijalan izvor Omega 3 masnih kiselina, proteina i antioksidanata. No, ono što ih čini odličnima za ubrzanje rada metabolizma i bolje sagorijevanje kalorija jest visok udio vlakana.

4. Krastavac

Zbog jako niske kalorijske vrijednosti, krastavac je lako probavljiva namirnica sa širokom primjenom. Idealna je za primjenu u juhama, salatama i sendvičima.

5. Brokula

Po djelotvornosti u liječenju i preventivi nekih vrsta karcinoma brokula je na prvome mjestu!

6. Brazilski oraščići

Baš kao i većina drugih vrsta orašastih plodova, sadrže zdrave mononezasićene masti koje su dobre za srce zahvaljujući kontroli razine kolesterola.

7. Limun

Limun je super zdravo i ljekovito voće prepuno antioksidansa, podiže imunitet i obiluje vitaminom C!

8. Lubenica

Zbog jako visokog sadržaja vode, lubenica je jedna od najomiljenijih namirnica za ljetno osvježenje. Ukusna je, sočna i lagana te kao takva postaje idealan desert nakon ljetnog ručka.

9. Tamna čokolada

Čokolada je tamna mješavina plodova biljke kakaovca i šećera. Mliječna čokolada sadrži mlijeko, a u čokoladu se dodaju još i orašasti plodovi, vanilija, voće te razni začini.

10. Šparoge

Šparoga je dobar izvor vrijednih aminokiselina, vitamina A, B, C i E, a postoje i oni koji se kunu u njezine afrodizijačke sposobnosti!

Posjeti Miss7.24sata.hr