Talijanski recept: 'Pasta e Fagioli' juha je koja će izmamiti osmijehe u kišne dane
- U prohladne jesenske dane ništa ne prija bolje od fine tople juhe
- Ovaj talijanski recept vrlo je jednostavan i izvrsna je „utjeha“ u tmurnim kišnim danima
- Jedan od glavnih sastojaka je „fažol“, odnosno, grah
Kad pomisliš na talijansku kuhinju, vjerojatno ti na pamet padnu pizza, tjestenina i razni svježi sirevi. Međutim, jedan sastojak koji ne treba zaboraviti jest grah. Mahunarke u različitim varijacijama stoljećima su bile popularne u talijanskoj kuhinji, ali niti jedno jelo ne ističe njihov okus bolje od ove fine juhe, „Pasta e Fagioli“, odnosno, „pašta fažol“ kako ga zovu kod nas u Dalmaciji gdje je više varivo nego juha. Recept se mijenja - ovisno o tome u kojoj se regiji Italije nalaziš. U svakom slučaju, juha je ukusna, savršeno zagrijava u hladnim jesenskim danima i spravlja se u trenu.
Sastojci:
• 250 g sitnih makarona za juhu
• 50 ml maslinova ulja
• 4 režnjića češnjaka, narezanog na kockice
• 1 glavica luka, narezana na kockice
• 960 ml temeljca od povrća
• 450 g rajčica iz limenke
• 2 limenke cannellini (bijelog) graha
• 1 žličica suhog origana
• 1 žličica suhog bosiljka
• 1 žličica mljevene crvene paprike
• sol
• papar
S ovom marinadom će se skromni grah iz limenke pretvoriti u raskošnu salatu
Priprema
1. Zakuhaj vodu u loncu, dodaj tjesteninu i kuhaj 5 do 7 minuta. Zatim ocijedi i ostavi sa strane.
2. Zagrij maslinovo ulje u velikoj tavi na laganoj vatri. Dodaj češnjak i luk te pirjaj 3 do 5 minuta, dok ne porumeni i postane mirisno.
3. Dodaj pileći temeljac, rajčice, mljevenu papriku, origano, bosiljak, sol i papar te sve zakuhaj. Zatim smanji vatru i kuhaj 15 minuta. Povremeno promiješaj te zdrobi rajčice stražnjom stranom vilice.
4. Zatim dodaj dvije limenke ocijeđenog graha i zagrijavaj dok se grah dobro ne zagrije.
5. Raspodijeli tjesteninu u pojedinačne zdjele za juhu, prelij juhom i dobro promiješaj. Pospi parmezanom i posluži.