Svježa jaja prije kuhanja puno je opasnije oprati nego ostaviti prljava

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Neke je namirnice nepotrebno prati jer time ništa ne postižeš, a neke, poput jaja, čak i opasno
  • Bakterije koje su na ljusci lako mog ući u jaje ako ne postupaš pravilno

Life&style Zašto su jaja vjerojatno najzdravija hrana na svijetu?

Ima puno smisla da prije kuhanja želiš oprati hranu koju ćeš jesti. Što se tiče onoga što ulazi u tijelo, što čišće - to bolje, zar ne? Pa, svakako bi bilo lijepo kad bi stvari bile tako jednostavne kad je riječ o kontaminaciji hrane. Ali, u slučaju nekih namirnica, pranje im ne čini praktički ništa korisnog. A za neke druge - pranje može donijeti više štete nego koristi. Obje stvari mogu biti slučaj kad se radi o jajima. 

via GIPHY

Divno je ako možeš doći do pravih jaja, iz nekog malog kokošinjca na selu, punih perja, kakice i blata i tad je najteže odoliti da ih ne opereš. Čik i industrijska jaja koja su naoko čista, volimo isprati prije nego što ga razbijemo ili prokuhamo - kako bi se uvjerile da nema zaostalih prljavština ili bakterija. Ali, istina je da je to zapravo već učinjeno - i to vjerojatno puno temeljitije nego što ćeš to ti napraviti. 

ZANIMLJIVO Znaš li zašto bi danas za ručak trebala pojesti dva jaja?

Kako god, mnogi su skloni još jednom brzo oprati jaja - nakon svega, to je jaje putovalo od farme do kutije koja je bila na policama s namirnicama, netko ih je možda dirao prstima, bila su i u torbi za kupovinu... Međutim, nutricionisti kažu da pranje jaja nije potrebno - a zapravo može djelovati na širenje bakterija. 

via GIPHY

Ako opereš jaje prije nego što ga skuhaš, voda može „gurnuti“ bakterije u jaje – jer je njegova ljuska porozna, upozoravaju stručnjaci. Kažu da je to osobito istinito ako koristiš hladnu ili tekuću vodu. Stručnjaci priznaju da postoji mogućnost da se bakterije formiraju na površini jajeta, ali pranjem ćeš samo pogoršati stvari. 

Posjeti Miss7.24sata.hr