Svi mislimo da znamo pripremiti bečki šnicl, ali ovo je jedini ispravan recept

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Bečki odrezak, ili originalno „Wiener Schnitzel“, poznat je i omiljen u cijelom svijetu – i neizostavan je dio i naše kuhinje
  • Originalno se spravlja od teletine u takozvanoj bečkoj panadi, a obavezan prilog je krumpir salata, ali ne bilo kakva
  • Jesi li znala da bečki odrezak zapravo ne potječe iz Beča, odnosno niti iz Austrije?

Ovaj megapoznati odrezak porijeklom je - iz Italije (neki izvori kažu iz Venecije, a neki iz Milana i okolice). Talijanski kuhari su već u 16. stoljeću pekli meso u mrvicama bijelog kruha, a prije njih najvjerojatnije i židovska populacija u Carigradu. Kako legenda kaže, ovaj je odrezak u Austriju oko 1857. godine donio poznati austrijski vojskovođa Radetzky. Za vrijeme Austrijskog Carstva jelo je do te mjere usavršeno da je danas poznato i prepoznatljivo kao austrijski specijalitet bez premca. 

Otkrit ćemo ti kako se spravlja originalni bečki odrezak (danas postoje brojne varijante, radi se od raznog mesa, priloga je bezbroj itd.). Tajna hrskave panade? Prži se na pročišćenoom maslacu odnosno maslu! Za razliku od putra, maslo počinje gorjeti i dimiti se na mnogo višoj temperaturi, tek na 252 °C što je vrlo važno kad pešemo pohano meso. Naravno, meso ne smije ispasti suho, tvrdo ni bezukusno, a kao prilog se obavezno poslužuje salata od krumpira… 

Sastojci: 

Za salatu od krumpira 

• 800 g krumpira

• 3 manje glavice luka (nasitno nasjeckane)

• 4 žlice ulja od repice 

• 1 žlice srednjeljutog senfa

• 350 ml povrtnog temeljca 

• 5-6 žlica vinskog octa (od bijelog vina)

• 1 manji krastavac (nariban na ploške)

• sol, papar 

Super kuharica Mmm.... prefino! Ovako će ti pire krumpir ispasti savršeno kremast i uskusan baš svaki put

Za odrezak: 

• 4 tanka teleća odreska (od oko 125 g)

• 2 jaja 

• 2 žlice vrhnja

• 4 žlice brašna

• 8 žlica krušnih mrvica

• oko 150 g masla

• 2 limuna

• 4 žličice nasitno nasjeckanih listića peršina 

• sol, papar 

Priprema: 

• Skuhaj krumpir u kori u slanoj vodi. 

• Pirjaj luk na ulju oko 15 minuta. Dodaj senf i temeljac te jednom zakuhaj. Začini octom, solju i paprom. 

• Oguli krumpir, nareži na ploške te ostavi da odstoji u toplom temeljcu barem 20 minuta. 

• Umiješaj vlasac i krastavac. Još jednom posoli i popapri. 

• Lagano stuci odreske da budu oko 0,5 cm debljine. 

• U dubokom tanjuru pomiješaj jaja s vrhnjem i prstohvatom soli. Na druga dva tanjura raspodijeli brašno i krušne mrvice. 

• Zagrij teflonsku tavu (ili dvije). Rastopi maslo na srednjoj temperaturi (neka bude oko 1 cm masla u tavi). 

• Posoli i popapri odreske, uvaljaj u brašno, otresi višak brašna, a potom provuci odreske kroz razmućeno jaje, uvaljaj u krušne mrvice te oprezno otresi višak panade. 

• Stavi komadić odreska na maslo – kad počne krčkati, znači da je temperatura idealna. Prži odreske oko 4 minute sa svake strane (pri tome povremeno protresi tavu). Ostavi da se ocijedi na kuhinjskom papiru. Posluži s ploškama limuna i peršinom te krumpir salatom. 

Posjeti Miss7.24sata.hr