Sve o filmu 'Napoleon', majstorskom uratku legendarnog Ridleyja Scotta, koji stiže u kina

Apple TV+ Film 'Napoleon', Joaquin Phoenix i Vanessa Kirby
Vidi originalni članak
  • Istinski filmofili zasigurno se raduju dolasku filma 'Napoleon' u naša kina 23. studenog
  • Kako i ne bi: režiju potpisuje kultni redatelj Ridley Scott, glume Joaquin Phoenix, Vanessa Kirby, Rupert Everett, Tahar Rahim i još mnoge druge zvijezde
  • Ridley Scott prekrižio je "težinu" koja je odlikovala prethodne biografske filmove o francuskom caru u korist spektakla s velikom zvijezdom u središtu

Mnogi redatelji pokušali su slijediti Napoleona kuda su ga vodile staze vojne slave. Ali, Ridley Scott, Wellington kinematografije, stvorio je nevjerojatno ugodan biografski film koji traje dva i pol sata, a koji ne prikazuje tek sulude konjičke juriše, razularene vojnike i blatna bojišta, nego je mnogo, mnogo više od toga.

Radnja filma

Scott drsko zamišlja Napoleona kako puca na piramide u egipatskoj kampanji, kao i da svjedoči pogubljenju Marije Antoanete. Štoviše, iz poštovanja, Scott i njegov scenarist David Scarpa potiskuju svako spominjanje Napoleonova ponovnog uvođenja ropstva u francuske kolonije. Ali, iznad svega, tu je izvrsno insinuirajući portret osuđenog cara Joaquina Phoenixa, čije podrugljivo lice pristaje uz uokvireni dvorogi šešir i živahnu trobojnu rozetu. 

Phoenix glumi Napoleona kao vojnog genija i ležernog 'pauna' koji, uzgred, nije pogrbljen na konju. Drugi bi Napoleona mogli prikazati kao sanjivog usamljenika, ali za Scotta je on polovica razularenog moćnog para: Strastveno, očajnički je zaljubljen u pragmatično senzualnu Josephine (Vanesse Kirby). Ovaj Scottov par neodoljivo nalikuje na Richarda Burtona i Elizabeth Taylor carske Francuske.

Rod Steiger glumio je Napoleona kao šefa 'bande' umornog svijeta koji razmjenjuje tvrdnje sa svojim consigliereom u 'Waterloou' Sergeja Bondarčuka 1970.; Herbert Lom smatrao ga je sve manjim apsurdom u 'Ratu i miru' iz 1956.,; za Alberta Dieudonnéa, u nijemom remek-djelu Abela Gancea iz 1927., bio je asketski i mršav poput Ivane Orleanske ili Rasputina. Ali, za Phoenixa je on vrhunski satiričar i briljantni mozak, autsajder, genijalni promatrač i iskorištavač tuđih slabosti, proto-kapitalistički poduzetnik, koji grabi moć, jača samopouzdanje, podupire tiskani papirnati novac. Kasnije su ljudi dobivali nadimak 'Napoleon zločina', ali Phoenixov Napoleon to već jest.

Scott postavlja uzbudljivu akcijsku scenografiju za Napoleonovo prvo veliko postignuće kao mladog topnika: Smioni napad na Britance kod Toulona 1793. godine, koji je učvrstio njegovu reputaciju strateškog majstora i mrzitelja Engleza. Scott je cijelu stvar povezao s knjigama zamišljajući intervju poraženog Napoleona s Wellingtonom na brodu HMS Bellerophon, bezbrižno mu čestitajući na kvaliteti doručka koji je poslužen Kraljevskoj mornarici.

Life&style Ovo je 5 filmova s najvišim ocjenama koji su u studenom stigli na Netflix. Treba ih pogledati

Naravno, britanska pomorska moć daje Napoleonu nešto najbliže kompleksu inferiornosti; Phoenix se glasno nasmijao kad je mrzovoljno zacvilio britanskom veleposlaniku: „Misliš da si tako dobar jer imaš brodove!“ Na sekundu, Napoleon postaje Phoenixov jezivi mladi Commodus, iz Scottova 'Gladijatora'. Postoji i poprilično Commodusa u Napoleonovoj sceni krunidbe kao novog cara koji shvaća da kruna ne pristaje baš na vrh njegovih lovora u rimskom stilu. 

Službeni sinopsis radnje filma glasi: 'Pogled na podrijetlo vojnog zapovjednika i njegov brzi, nemilosrdni uspon do cara, gledano kroz prizmu njegovog ovisničkog i često nestalnog odnosa sa suprugom i jednom pravom ljubavi, Josephine.'

Glumačka postava 

Glavnim akterima, Joaquinu Phoenixu i Vanessi Kirby, pridružuju se Rupert Everett i Tahar Rahim. Zapažene uloge također ostvaruju i  Ludivine Sagnier i Catherine Walker.

Šuškanja o Oscarima

Već sada se naveliko šuška da će Sir Ridley biti predložen za najboljeg redatelja, zajedno s Joaquinom Phoenixom za najboljeg glumca i Vanessom Kirby kao najboljom sporednom glumicom. 

Dakle, definitivno si vrijedi zabilježiti datum 23. studenoga, kada 'Napoleon' dolazi u naša kina. 

Life&style Evo zašto je nova komedija 'Quiz Lady', s Awkwafinom i Sandrom Oh u fenomenalnim ulogama, za svaku preporuku

Posjeti Miss7.24sata.hr