Sve društvene mreže i dalje bruje o Dubai čokoladi, naravno da smo morali iskopati najbolji recept

Instagram @fixdessertchocolatier
Vidi originalni članak
  • Vjerojatno ne postoji nitko tko još nije čuo za Dubai čokoladu - viralnu slasticu s raznim mekanim i hrskavim punjenjima koja, kako joj i ime kaže, stiže iz Dubaija iz jedne posebne slastičarnice
  • Privlačnost ovih čokolada prvenstveno leži u jedinstvenim bliskoistočnim okusima poput datulja, karaka ili kadaifa, tradicionalnog arapskog deserta od nasjeckanog tijesta, pistacija, slatkog mekog sira i sirupa
  • Otkako je ova čokolada postala viralna, našlo se onih koji su osmislili vlastite recepte slične originalu itekako vrijedne isprobavanja među kojima smo izdvojili onaj koji nam se čini najboljim

Izuzev onih kojih se svim silama trude ni slučajno ne ostaviti svoj digitalni otisak u virtualnom svijetu pa od društvenih mreža bježe kao vrag od tamjana, vjerojatno ne postoji nitko tko još nije čuo za Dubai čokoladu. Kao što i samo ime jasno govori, viralne čokolade s raznim mekanim i hrskavim punjenjima uistinu stižu iz Dubaija, točnije iz Fix Dessert Chocolatier slastičarnice iza koje stoje Sarah Hamouda i njezin suprug.

Kada je ova britansko-egipatska poduzetnica 2021. godine odlučila ponuditi nešto novo u svijetu slastica, nije mogla ni zamisliti koliko će popularan njezin proizvod postati, a ludilo je krenulo nešto ranije ove godine kada je food influencerica Marija Vehera objavila TikTok na kojem jede čokoladu u svom automobilu. Njezina objava danas broji više od 72 milijuna pregleda, a lista imena svih onih koji žele kušati ovu čokoladu iz dana je u dan sve duža. 

@mariavehera257 @fixdessertchocolatier WOW, JUST WOW!!! Can’t explain how good these are! When a chocolate, a dessert and a piece of art meet this is what you get! 🍫 "Can't Get Knafeh of it," "Mind Your Own Busicoff," and "Crazy Over Caramel." Order on Instagram Chatfood or Deliveroo and let me know what’s your FIX? Instagram : fixdessertchocolatier #asmr #foodsounds #dubai #dubaidessert ♬ оригинальный звук - mariavehera257

Sarah, koja je još nedavno imala tek pokoju narudžbu, odjednom ih ima 500 dnevno, a zainteresirani joj se javljaju sa svih strana svijeta, od Kanade do Argentine i Rumunjske. Budući da je svaka čokolada ručno izrađena i ukrašena šarama, ona i njezin tim mogu izraditi samo određeni broj svakog dana, odnosno već spomenutih 500, a s obzirom na to da se prodaju isključivo preko Deliverooa koji je ekvivalent našem Glovu i Woltu, sve su zalihe svakodnevno rasprodane u svega nekoliko minuta. 

Life&style Aperol sorbet jednako je ukusan kao što i zvuči, recept nas je oduševio jednostavnošću

Dio privlačnosti ovih čokolada leži u kreativnim imenima koja je smislio Hamoudin suprug, ali i jedinstvenim bliskoistočnim okusima  poput datulja, karaka (začinjene mješavine čaja) ili kadaifa, tradicionalnog arapskog deserta napravljenog od nasjeckanog tijesta, pistacija, slatkog mekog sira i sirupa.

FIX koji stoji za 'freaking incredible experience' trenutačno je dostupan samo u Dubaiju gdje se čokolade od 200 grama prodaju po cijeni od otprilike 18 eura, no s međunarodnom pozornošću, našlo se onih koji na njima zarađuju ozbiljne novce preprodavajući ih po suludo visokim cijenama, ali i onih koji su osmislili vlastite recepte slične originalu itekako vrijedne isprobavanja među kojima smo izdvojili onaj koji nam se čini najboljim.  

@harrisonwebb97 Making the viral dubai pistachio chocolate bar 🍫 #dubaichocolate #viralfood #pistachio #knafeh #chocolate #fixchocolate #dubai #easyrecipe ♬ original sound - Harrison Webb

Moramo istaknuti da većinu sastojaka vjerojatno nemamo kod kuće i da nabavka istih neće biti jeftina, no za sve one koji umiru od želje da isprobaju trenutačno najpopularniju čokoladu na svijetu, svakako je jeftinija opcija od izleta u Dubai!

Sastojci:

  • 2 žlice neslanog maslaca
  • 220 grama kadaifa, grubo nasjeckanog/razlomljenog
  • 2 table mliječne čokolade, grubo nasjeckane
  • 2 table tamne čokolade, grubo nasjeckane
  • 1/2 šalice kreme od pistacija
  • 1/4 šalice tahini paste

Priprema:

1. Maslac otapamo u velikoj tavi na srednjoj vatri, a zatim mu dodamo kadaif te nastavimo kuhati, tostirajući ga dok ne porumeni i postane hrskav (ali ne zagoren). Maknemo s vatre i ostavimo sa strane da se ohladi.

2. U velikoj zdjeli pomiješamo svu nasjeckanu čokoladu i rastopimo je, na pari ili u mikrovalnoj pećnici na par minuta. 

3. U kalup za čokoladu ulijemo tanki sloj otopljene čokolade i stavimo kalup u hladnjak na desetak minuta da se čokolada stisne.

4. U zdjeli miješamo prženi kadaif, kremu od pistacija i tahini dok smjesa ne postane glatka i ujednačena.

5. Ulijevamo debeli sloj smjese u kalup, a zatim prelijemo preostalom otopljenom čokoladom sve do vrha kalupa te vratimo čokoladu u hladnjak na barem sat vremena. 

6. Izvadimo čokoladu iz kalupa i to je to! Dobar tek!

Life&style Zašto ulijevamo sok od naranče u kavu? Zato jer je to novi, navodno zdravi, trend, a imamo i recept

Posjeti Miss7.24sata.hr