Strašan razlog zašto ne bi trebala odmrzavati u mikrovalnoj

thinkstock
Rijetko kada nam se da trošiti vrijeme na čekanje da se meso odmrzne, pa ga nerijetko samo ubacimo u mikrovalnu - međutim, jesi li znala da je to najopasniji način odmrzavanja?
Vidi originalni članak

Kad je u pitanju odmrzavanje mesa, najpoznatije su dvije tehnike: bacanje mesa u vrećici u toplu vodu ili stavljanje u mikrovalnu pećnicu na "defrost" opciju. Ipak, znanstvenici se na ovo zgražavaju. Postoji samo jedan način zdravog odmrzavanja mesa - i to nije nijedan od ovih.

Nedavno je profesor Costas Stathopoulous sa sveučilišta Abertay na temelju malog eksperimenta dokazao kako je odmrzavanje uz pomoć topline sasvim pogrešno. Naime, u Petrijevoj zdjelici je prikazao količinu bakterija koja se stvori kod odmrzavanja mesa uz toplinu - i ona je duplo veća od jedine zdrave tehnike, a sadrži i tragove bakterije E.coli. Pitaš se koji je to jedini zdravi način?

Prema Stathopoulosu, hrana bi se trebala odmrzavati u hladnjaku i to tijekom nekoliko sati. Objasnio je kako hladna temperatura smanjuje rast bakterija i umanjuje rizik od probavnih smetnji. Također, kaže da nije loše pridržavati se i uputa na pakiranju, naravno, ako ih ima. Bitno je zapamtiti da svaki put kada se odmrzava hrana, stvara se veći broj bakterija, a ako je onda ponovno idemo zalediti, ledimo dupli broj bakterija, koji se topljenjem opet duplicira... 

FIT & HEALTH Zapravo, ovo bi trebala napraviti svaki put prije seksa!

Mikrovalna je, izgleda, zabranjena do daljnjega jer topi hranu pod vrlo visokom temperaturom u vrlo kratkom razdoblju, do te mjere da ponekad i skuha same rubove hrane, a bakterije su najpodložnije množenju pod temperaturom od 4 do 60 stupnjeva. Savjet američke FDA je da se hrana, ako se već mora otopiti u mikrovalnoj, odmah poslije topljenja krene pripremati, i to po mogućnosti u pećnici ili na grillu. Ipak, neupitno je najbolje pripremiti se dan unaprijed, pa ostaviti meso u hladnjaku i ne riskirati oboljenja.

Posjeti Miss7.24sata.hr