Što znači imati Michelinovu zvjezdicu i kada i kako se dodjeljuje? Ovo su svi hrvatski restorani koji je imaju

Screenshot Hrvatska ima 10 restorana s Michelinovom zvjezdicom
Vidi originalni članak
  • Što je Michelinov vodič, kako i kada se dodjeljuju  jedna, dvije ili tri zvjezdice?
  • Ima li Hrvatska restorane s Michelinovim zvjezdicama i koji su to?
  • Saznaj sve o prestižnoj kategorizaciji restorana čiji su članovi samo najbolji od najboljih u čitavom svijetu

Michelinova zvjezdica je simbol vrhunske kvalitete namirnica, inovativnosti i tehnike pripravljanja jela koja se po strogim pravilima dodjeljuje samo najboljim restoranima. U Hrvatskoj od prošle godine postoje 10 takvih restorana. Iako si zasigurno čula za Michelinovu zvijezdicu, možda ti nije skroz jasno na koji način neki restoran dobiva Michelinovu zvjezdicu, kada ima više njih i što se sve tu ocjenjuje?

Life&style Za ljubitelje vege kuhinje: Najbolji vegetarijanski restorani u Zagrebu

Postupak dodjeljivanja Michelinove zvjezdice

Zvijezde dobivaju restorani s najboljom kuhinjom, bez obzira o kojoj se vrsti kuhinje radi, a zvjezdicama se samo ocjenjuju ono što je servirano na tanjuru, ne uzimajući u obzir interijer, dekoracije, kvalitetu usluge i postavljanje stolova. Michelinov inspektor ocjenjuje restorane tako što u tajnosti posjeti restoran i prati sve što se dešava, vodeći se po pet osnovnih kriterija: kvaliteta sastojaka, vještini pripreme hrane i kombinaciji začina, stupnju kreativnosti, postojanosti kvalitete hrane i pristupačnosti cijene.

Restoran zatim može osvojiti jednu do tri zvjezdice, ovisno o mnoštvu uvjeta koje mora ispuniti kako bi uopće ušao u ekskluzivni uski krug restorana s Michelinovom zviezdicom. Koliko je teško dobiti samo jednu zvjezdicu, dovoljno govori činjenica da ih u čitavom svijetu ima tek 2657. S dvije zvjezdice, restoran je u društvu 481 najboljih, a s tri je svrstan u sam vrh gastronomije, među 135 najboljih svjetskih restorana.

Jedna zvjezdica označuje “vrlo dobar restoran, vrijedan zaustavljanja.” Dvije zvjezdice označuju “restoran s odličnim kuhanjem, vrijedan skretanja s puta”. Tri zvjezdice označuju “iznimnu kuhinju, vrijednu posebnog putovanja”. Tek poslije Drugoga svjetskog rata, 1955. godine, uvedene su Bib gourmand preporuke, kategorija vrednovanja ispod zvjezdica, koja je zamišljena da se primjenjuje na restorane umjerenih i nižih cijena. 

Restorani s Michelinovom zvjezdicom u Hrvatskoj

Hrvatska od 2021. godine ima 10 restorana s 1 Michelin zvjezdicom i 13 restorana s Bib gourmand preporukom. Restorani s Bib Gourmand preporukom su Agava, Zagreb, Izakaya by Time, Zagreb, Tač, Zagreb, Vuglec Breg, Krapina, Zlatne Gorice, Varaždin Breg, Batelina, Banjole, Konoba Vinko, Konjevrate, Konoba Fetivi, Split, Dunav, Ilok, Konoba Škoj, Šolta, Konoba Mate, Korčula, Konoba Malo Selo, Buje i Alla Beccaccia, Valbandon.

A ovo su rstorani koji su zaslužili prestižnu Michelinovu zvjezdicu.

Pelegrini, Šibenik  

Restoran Pelegrini u srcu stare jezgre Šibenika od 2015. godine niže laskave naslove i titule, a 2018. dodijeljena mu je i Michelinova zvijezdica. U Pelegriniju znaju da je okus kralj kuhinje te stoga posebnu pažnju posvećuju prepoznatljivim lokalnim okusima. Restoran je u vlasništvu chefa Rudija Štefana koji je u Šibeniku rođen, tu živi s obitelji i radi posao koji voli.

360º, Dubrovnik 

Fine dining Restaurant 360 nalazi se unutar zidina grada Dubrovnika. Prekrasna terasa koja se proteže duž srednjovjekovnih zidina i tvrđave sv. Ivana, otvara jedinstveni pogled na more, stari grad i njegovu luku. Restoran poslužuje samo večeru, a postoje 2 tasting menija nadahnuta okusima i sastojcima dubrovačke i mediteranske kuhinje, a izrađena francuskim kuharskim tehnikama.

Monte, Rovinj

Danijel Dekić uspio je u teškom zadatku da se proslavi kao referenca za visoku kuhinju u zemlji koja se počinje etablirati u svijetu gurmanske kuhinje. Njegova kuhinja je gotovo teatralna u svojoj prezentaciji, kao i vrlo kreativna, a podržana je suvremenim tehnikama. Smješten u srcu Rovinja, nadomak crkve Sant’Eufemia, Monte je restoran modernog i trendi ugođaja – koji svakako ne smiješ propustiti ako se nađeš u gradu.

Noel, Zagreb

Noel je prvi i (zasad) jedini restoran u Zagrebu koji nosi Michelinovu zvjezdicu. Radi se o modernom restoranu s ugodnim osvjetljenjem te trendovskim namještajem, u kojem gosti mogu uživati u uzbudljivim jelima punim boja. Ukusna, moderna i kreativna jela ovdje se poslužuju uz izvrsnu uslugu te pomno odabranu ponudu hrvatskih, francuskih i talijanskih vina.

Draga di Lovrana, Lovran

Za hotel Draga di Lovrana u šali kažu da je vrijedan svakog zavoja iz razloga što se nalazi na rubu planinskog grebena, iznad otoka i mora. Ali kada se jednom popneš do Drage i vidiš spektakularnu panoramu od 360 stupnjeva, znat ćeš da nije bila šala. U hotelu koji datira do 1908. godine smjestio se istoimeni restoran koji je dio prestižne europske udruge JRE i nositelj Michelinove zvjezdice. Riba i škampi svježi s brodova obitelji Nikolac dolaze u restoran, u magične ruke chefa Zdravka Tomšića.

Boškinac, Novalja

Restoran hotela Boškinac poznat je po interpretaciji tradicionalne otočke kuhinje na kreativan i moderan način. Pažljivo izabrane lokalne sezonske namirnice, među kojima su škamp, paška janjetina, sir, skuta, riba, začinsko bilje, med i maslinovo ulje, uzkreativnost kuharskog tima, ispričat će svakom gostu priču otoka Paga. Ovu priču od 2020. krasi Michelinova zvijezdica a gosti mogu uživati u maštovitim degustacijskim menijima i najboljim vinima kuće Boškinac. 

LD Restaurant, Korčula

Jelovnik Restorana LD u Lešić Dimitri palači na otoku Korčula usmjeren je na sastojke inspirirane onim što je sezonski dostupno na kopnu i na moru. Osim u vrhunskoj kuhinji, gosti imaju prilike uživati na terasi koja se proteže duž srednjovjekovnih zidina Starog grada s panoramskim pogledom na Pelješki kanal i Korčulanski arhipelag. 

Nebo, Rijeka

Rooftop Nebo Restaurant & Lounge ponosno spaja jedinstvene okuse Hrvatske s prekrasnim pogledom na Jadran. Od kreativnih jela u restoranu do večernjih koktela u prozračnom lounge baru, ovo živopisno odredište fine dining kuhinje u Rijeci vodi svoje goste na putovanje do novih visina hrvatske gastronomije.

Alfred Keller, Mali Lošinj

U pažljivo osmišljenom konceptu sjajnog gastronomskog doživljaja koji Alfred Keller nudi središnje mjesto zauzimaju najbolje hrvatske namirnice, riba i meso. Jelovnik se često mijenja te se oslanja na održivost opskrbnog lanca i lokalni uzgoj, a okusi jelovnika dolaze do istinskog izražaja upotrebom isključivo najsvježijih prirodnih sastojaka s otoka Lošinja i neposredne okolice.

Agli Amici, Rovinj

Restoran s jelovnikom renomiranog talijanskog chefa Emanuelea Scarella u Rovinj donosi kuhinju s Michelinovom zvjezdicom. Smješten u samom srcu marine, restoran nudi zadivljujući pogled na starogradsku jezgru Rovinja i otok Sveta Katarina te jedinstven i nezaboravan gurmanski doživljaj.

Povijest Michelinovih zvjezdica

Michelinov Vodič utemeljen je 1900. godine, a zvjezdice je počeo dodjeljivati 1926. godine. Pet godina kasnije, uveden je sustav od tri zvjezdice, a nakon još pet godina, 1936. objavljena su točna značenja zvjezdica. Jedna zvjezdica označuje “vrlo dobar restoran.” Dvije zvjezdice označuju “restoran s odličnim kuhanjem”. Tri zvjezdice označuju “iznimnu kuhinju, vrijednu posebnog putovanja”. Tek poslije Drugoga svjetskog rata, 1955. godine, uvedene su Bib gourmand preporuke, kategorija vrednovanja ispod zvjezdica, koja je zamišljena da se primjenjuje na restorane umjerenih i nižih cijena.

Posjeti Miss7.24sata.hr