Što žličica lanenih sjemenki na dan čini tvom tijelu
Tradicija konzumacije lanenih sjemenki proteže se stotinama godina unatrag. Arheolozi tvrde da je u uporabi bio već u vremenima kraljice Nefertiti u drevnom Egiptu, a u narodnim predajama govorilo se da pospješuje rad probavnog sustava. To je, na koncu, potvrdila i znanost. Sjemenke lana pune su vlakana te imaju blagotvorne učinke na rad crijeva. Uostalom, vlakna su povezana i sa snižavanjem kolesterola. Neka istraživanja kažu da mogu sniziti kolesterol čak i za 50 %.
Osim toga, sjemenke lana sadrže omega 3, omega 6 i omega 9 kiseline koje imaju dobar utjecaj na opće zdravlje, ali posebno na zdravlje srca i krvnih žila. Kažu da se u tri žličice lana krije više omega 6 i 9 masnih kiselina nego u pola kilograma ribe. Ljudi koji ne jedu ribu (a mnogo ih je) mogu to, barem po pitanju omega kiselina, nadomjestiti lanenim sjemenkama.
U lanenim sjemenkama kriju se i brojne tajne lijepe kože. One su, naime, prepune raznih vitamina i minerala. Veoma je važna pristunost vitamina E kloji je veoma važan u zaštiti kože i sluzokože. Od minerala, ističe se prisutnost magnezija. Njegov deficit u organizmu može izazvati ozbiljne smetnje u svakodnevnom životu, a ponekad ga je teško dobiti iz hrane i bez suplementacije.
Ako su ti i ovi razlozi nedovoljni da lanenim sjemenkama daš šansu, evo još jedan koji ni jedna žena ne bi trebala zaobići. Lanene sjemenke sadrže lignane (biljni estrogen). Lignani su poznati po tome da održavaju ravnotežu ženskih hormona, ublažavaju simptome menopauze i rizik od raka dojke, a potiču plodnost i zdravlje reproduktivnih organa.
Kad je riječ o konzumaciji lanenih sjemenki, dvije su osnovne preporuke. Prva se tiče mljevenja sjemenki. Navodno se ne bi trebala mljeti veća količina sjemenki jer, ako ih se samelje unaprijed, mogu oksidirati te izgubiti brojne vrijedne sastojke. Druga preporuka tiče se početnika u konzumaciji lanenih sjemenki. U samom početku konzumacije, potrebno je povećati unos vode jer bi lan mogao poremetiti rad probavnog trakta.
Lanene sjemenke najčešće se konzumiraju u jogurtu ili kefiru, ali kreativnost tu nipošto ne mora prestati. Obični jogurt uvijek se može osvježiti voćem, orašastim plodovima i nekim drugim sjemenkama. Ova je opcija savršena za zdrav i zasitan doručak.
Također, za one koji nisu ljubitelji jogurta ili jednostavno preferiraju smoothije, sjemenke lana mogu biti sjajan dodatak raznih smoothijma od voća i povrća. Sjajno idu uz klasične sastojke poput banane, ali pročitali smo da se lijepo kombiniraju i sa povrtnim sastojcima poput mrkve ili špinata.
Također, dobar je energetski nadomjestak salatama koje u svojoj bazi imaju zeleno lisnato povrće. Ne zaboravimo da su lanene sjemenke i sjajan izvor proteina te odlična nadogradnja povrtnim salatama.
Kombinacija je milijun, prednosti također. Mi ne možemo odoljeti, namjeravamo testirati u svim mogućim varijantama. Ljubav bi nam mogla biti vječna.