Što chia-sjemenke rade tvom tijelu

Thinkstock / Spencer Davies
Chia sjemenke, koje potječu iz Južne Amerike, slove kao apsolutna superhrana – i to ne bez razloga
Vidi originalni članak

Navedimo samo nekoliko prednosti chia sjemenki: lako su probavljive i pomažu čistiti crijeva. Bogate su vlaknima i bjelančevinama te mogu spriječiti upale u želucu. Osim toga, sprječavaju bolesti probavnog sustava. 

Zašto treba omekšati chia sjemenke

Premda se žlica chia sjemenki ne čini puno, sjemenke u dodiru sa tekućinom nabubre i višestruko povećaju volumen (do 27 puta svoje težine!) te nastane gusta smjesa nalik gelu. Dakle, chia sjemenke nikada ne treba jesti suhe, nego omekšane – kako ne bismo podcijenili njihovu masu. Osim toga, kad chia nabubri, vrlo je zasitna pa je idealna za sve koji žele smršaviti. Dakle, omekšaj je u vodi, a ako želiš dodatni okus, onda u mlijeku od riže, badema ili soje. Kad nastane gel, možeš ga umiješati u voćni ili povrtni smoothie. 

Chia sjemenke pomažu pri mršavljenju i izvrstan su dodatak svakom jelu ili napitku. Kušaj ovaj zdravi smoothie koji će ti pomoći otopiti kilograme: 

Sastojci: 

50 g chia sjemenki 
400 ml vode 
2 žličice maslaca od kikirikija
250 g jogurta 

Priprema: 

Za gel od chia sjemenki najprije pomiješaj chia sjemenke sa 300 ml vode te ostavi da odstoji oko 15 minuta (povremeno promiješaj) da se sjemenke povežu s vodom i da više ne plivaju na površini. Ostavi potom da odstoji preko noći. Mješavinu stavi s ostalim sastojcima u mikser te popij svježi smoothie. 

Posjeti Miss7.24sata.hr