Evo što bi se dogodilo s tvojim tijelom kad bi svakog dana jela samo voće

Shutterstock Evo što se događa s tvojim tijelom ako svakog dana jedeš samo voće
Vidi originalni članak
  • Voće je svakako zdravo i bitan dio naše prehrane, no kao i sve ostale namirnice potrebno ga je konzumirati u ispravnoj količini
  • Iako se čini čudnim, previše voća zapravo može biti loše za tebe i tvoj organizam
  • Konzumiranje previše voća može rezultirati raznim štetnim promjenama poput gubitka vitamina, slabljenja kose i noktiju te slabljenja tijela općenito, kao i poremećaja probave

Ukusno voće koje svi obožavamo korisno je u zaštiti našeg organizma od raznih bolesti i štetnih utjecaja, a mnogim ljudima pomaže i kod gubitka kilograma. Neki se čak odlučuju i na frutarijanizam, prehranu zasnovanu samo na voću i ponekim orašastim plodovima.

Frutarijancima su se pridružile i neke poznate osobe, a najpoznatiji slavni frutarijanac bio je Steve Jobs, osnivač Applea. Tvrdio je da potiče njegovu kreativnost, a prema njegovoj biografiji, autora Waltera Isaacsona, Steve Jobs ponekad bi tjednima jeo samo mrkve i jabuke.

No, je li prehrana koja se sastoji isključivo od voća najmudriji izbor?

Gubi se vitamin D

Vitamin D prirodno pronalazimo u namirnicama poput mlijeka, žitarica, lososa, skuša i sardina, koje su zabranjene u samo voćnoj prehrani. No, bez vitamina D, ne možemo normalno probaviti kalcij i magnezij, dvije hranjive tvari ključne za zdravlje naših kostiju.

Također, bez vitamina D, naše se kosti teže oporavljaju od ozljeda. Suplementi vitamina D koji su dostupni često imaju aditive koje frutarijanska dijeta zabranjuje, a upijanje vitamina D kroz kožu s godinama postaje sve teže.

Tvoje tijelo može započeti fazu gladovanja

Bez proteina i masti koji su mu potrebni za normalno funkcioniranje, tvoje tijelo može postati pothranjeno. Zbog neuravnotežene prehrane, i u slučaju da uz voće jedeš i orašaste plodove, tvoje će tijelo svejedno uvijek osjećati da nešto nije kako treba te ćeš se rijetko osjećati sito.

Faza gladovanja i pothranjenost neće se dogoditi ako preskočiš jedan ili dva obroka, već nakon duljeg vremena ne unošenja hranjivih tvari potrebnih za normalno funkcioniranje organizma.

Tvoje će tijelo primjetiti da mu nešto nedostaje te ćeš se početi osjećati loše, a najbolji način da to izbjegneš je uravnotežena prehrana!

Poremeti se probava

Voće sadrži brojne prebiotike koji su bitni za probavu te potiče razvoj zdravih bakterija koje pomažu zdravoj probavi. No, bez drugih važnih hraljivih tvari, tvoje tijelo ne može pravilno apsorbirati prebiotike koji onda nemaju ni pravilan učinak. Također, dodatna vlakna i voda koju konzumiraš uz voće mogu poremetiti rad tvog probavnog sustava.

Tvoja kosa i nokti mogu oslabiti 

Prebiotici nisu jedine hranjive tvari koje gube svoju ulogu ako je tvoja prehrana strogo voćna. B vitamini poput kalcija, željeza, cinka i omega masne kiseline ne mogu se pronaći u voću.

Oni su bitni za zdravlje tvoje kose i noktiju, a ako jedeš isključivo voće, kvaliteta tvoje kose mogla bi se pogoršati, a mogla bi početi i padati ili prestati normalno rasti. Ista stvar može se dogoditi i s tvojim noktima.

Bez vitamina B i C, kao i omega masnih kiselina, smanjit će se proizvodnja kolagena te će to utjecati na izgled i elastičnost tvoje kože.

Mogla bi dobiti na težini

Iako se čini da bi prehrana sastavljena od voća mogla biti rješenje za gubitak kilograma, zapravo se može dogoditi suprotno, budući da je voće puno prirodnih šećera. Čak i u svojem najprirodnijem stanju, šećer je za tijelo i dalje šećer te pogoduje povećanju tjelesne težine.

Zbog nedostatka proteina koje ne možeš dobiti u voću, tvoji će mišići oslabiti te će se tijelu biti sve teže boriti protiv dodanih šećera i ugljikohidrata koje često konzumiramo kad pokušavamo izbjegavati hranu bogatu mastima.

Life&style Crvi u jagodama su stvarnost! Kako oprati jagode da se riješiš beštija?

Voće može dovesti do pojave karijesa

Citrusi poput naranča, limuna, limeta i grejpa bogati su kiselinama koje mogu izazvati karijes kod zuba, posebno ako ih konzumiramo u obliku tekućine. Stručnjaci preporučuju konzumiranje manje kiselog voća, poput dinje, lubenice i banana kako bi se spriječilo stvaranje karijesa.

Ako je zubna caklina oštećena zbog viška kiseline, tvoji zubi bit će jako osjetljivi, mogu se pojaviti i mrlje te može čak doći i do puknuća zuba.

Može se poremetiti i tvoj menstrualni cilus

Žene posebno osjećaju posljedice prehrane sastavljene samo od voća. To može rezultirati i nepravilnim menstrualnim ciklusom, gubitkom kilograma kao i poremećajem hormona.

Uravnotežena prehrana najbolje je rješenje

Voće nikako nije loše ni opasno za tebe i tvoj organizam, ako ga koristiš u pravilnim, umjerenim količinama. Može ti pružiti važna vlakna i vitamine, no liječnici se slažu kako je uravnotežena prehrana koja sadrži voće, povrće, proteine i masti ipak najbolja za normalno i zdravo funkcioniranje tvojeg organizma.

Također, najbolja je prehrana, osim da je uravnotežena, ona koje se možeš pridržavati, koja tvojem tijelu pruža sve potrebne hranjive tvari te s kojom si ponekad možeš priuštiti i nekoliko omiljenih poslastica!

Life&style Voće i povrće ne jede od treće godine, grašak ne bi pojela ni za novac, samo čips i pileće medaljone
 

Posjeti Miss7.24sata.hr