Stan ti je krcat ukrasnim sitnicama? Čestitamo jer minimalizam odlazi, a 'tchotchke' je novi trend

Instagram@lejla.fili Tchotchke, novi trend uređenja doma koji poboljšava raspoloženje
Vidi originalni članak
  • Trend dobrog raspoloženja zvan „tchotchke“ djelotvoran je protiv pandemijske turobnosti
  • Naime, vodi se filozofijom da bi barem u naša četiri zida trebalo biti što ugodnije i veselije
  • Možda si trend već instinktivno prigrlila, evo pet pravila kako ga doraditi

Za početak ćemo razjasniti značenje pomalo čudne riječi „tchotchke“ (čočke). Riječ su dugo koristili američki Židovi te je u regionalnom govoru New Yorka i drugdje, a podrijetlom je iz jidiša. Znači sljedeće: mali ukrasni objekt bez neke velike vrijednosti, drangulija, kičasti predmet. Riječ se također može odnositi na besplatne promotivne proizvode koji se dijele na sajmovima, konferencijama i sličnim komercijalnim događanjima. Mogu se prodati i kao jeftini suveniri ili nakit u turističkim područjima, koja se ponekad nazivaju „tchotchke trgovine“. Možda bi odgovarala našem "điđe-biđe"?

Life&style Nije samo stvar ugode: Evo što masaža može učiniti tvom tijelu

Kako prikladno, sada postoji novi živi trend uređenja prostora tchotchke! Za razliku od neuzbudljivog minimalizma, ovdje vrijedi krilatica „više je više!“. Od slika i fotografija, do nostalgičnih suvenira s ljetovanja, do beskorisnih ukrasnih drangulija, sve je dopušteno - glavno je da je šareno i veselo. Otkrit ćemo ti kako svom stanu možeš lako stvoriti ugodan tchotchke izgled.

1. Više svakojakih sitnica

S ukrasom treba samo nešto naglasiti? Pih! S tchotchkeom ćemo tek sada pojačavati! Jer upravo odatle potječe naziv zaigranog trenda življenja. Od blagdanskih suvenira i razglednica, preko svijeća i vilinskih lampica, do ljekovitih kristala i ukrasnih vaza - zahvaljujući ovom dekorativnom trendu, sve to odsad ima počasno mjesto u našem stanu. A sitnice ne moraju biti estetične ili suptilne. Uz tchotchke sve se može biti ukras koji će te oraspoložiti ili vratiti lijepe uspomene. Sezonski elementi poput jesenskih ili božićnih ukrasa također se izvrsno uklapaju u koncept novog živahnog trenda!

Life&style Ovo su najluđe kuće koje su stavljene na prodaju, bi li mogla živjeti u nekoj od njih?

2. Još jastuka. I još malo

Udobnost, dobro raspoloženje i dobar osjećaj - to je fokus tchotchkea. Dekorativni jastuci, ovčja krzna i mekani pokrivači mogu se izdašno koristiti. I (zidni) tepisi i zavjese također daju sobama dodatno ugodno ozračje.

3. Postavi što više slika

Zidovi na kojima vise slike različitih veličina usko jedna uz drugu, izvrsno se uklapaju u koncept ovog razigranog trenda ukrašavanja. Kombiniraj umjetničke printove, plakate i ilustracije sa slikama s odmora ili fotografijama sebi dragih ljudi. Zidne dekoracije poput ogledala, makrame elemenata ili tapiserija još više „opuštaju“ zid sa slikama. Može biti šareno - ipak, mirniji dojam nastaje kad si u jednoj paleti boja.

Ovo ti je najvažniji kutak u domu - prema tvojem horoskopskom znaku. Jesmo li pogodili?

4. Neka raste, neka cvjeta biljno carstvo

Sobne biljke oživljavaju svaku prostoriju, poboljšavaju kvalitetu zraka, a i izgledaju sjajno - tri razloga koja pokazuju da biljke idealno odgovaraju tchochke stilu. Ali, što bi trebala učiniti ako, nažalost, nisi baš vješta s biljkama? Nema problema! Puno je nekompliciranih sobnih biljaka koje nam neće uzeti za zlo ako ih, naravno slučajno, zanemarimo. 

5. Samo hrabro s bojama

Šarene ili tapete s uzorcima, kao i svijetli namještaj, stvaraju šarene upadljive naglaske u prostoriji i stoga su dobrodošli. Uz svu radost boja pokušaj ostati otprilike u jednoj paleti boja po sobi - inače će rezultat biti previše nemiran, a umjesto dobrog osjećaja pojavit će se dojam kaosa i nereda.

Posjeti Miss7.24sata.hr