Staklene kuglice – neizostavni božićni ukras

Thinkstock / Spencer Davies
Koliko god se različitih vrsta ukrasa za božićno drvce u međuvremeno pojavilo na tržištu, kuglice su ipak najpopularnije te bez njih ne možemo zamisliti Božić. Staklene kuglice ne mogu se mjeriti sa svojom plastičnom konkurencijom, kako po izgledu, tako i po načinu izrade. Na koji način se točno izrađuju, objašnjava Josip Nikšić koji zajedno sa svojom suprugom vodi tvrtku Mia i svake godine stvara staklene kuglice koje krase domove diljem Hrvatske.
Vidi originalni članak

Obrt Mia otvorili smo 2001. godine. Otac moje supruge je staklopuhač te smo preko njega došli do ideje i stekli iskustvo u izradi staklenih kuglica“, objašnjava Josip.

Staklene kuglice su krasan ukras koji pozornost plijeni ne samo svojim bojama i uzorcima nego i svojom krhkom ljepotom koju može zahvaliti upravo načinu svoje izrade.

„Iz staklenih cijevi promjera 18, 20, 26 i 28 mm prave se male ampulice iz kojih se pušu kuglice. Svaka cijev je za neku veličinu kuglice. Mi u ponudi imamo kuglice promjera 5, 6, 8 i 10 cm. Sljedeći korak je špigliranje kuglice koja se radi iznutra, a završna faza prije ukrašavanje sastoji se od bojanja kuglice izvana“, detaljno je objasnio Josip.

Za izradu staklenih božićnih ukrasa potrebna je temperatura od 300 do 400 Celzijevih stupnjeva. Najpopularnije su sjajne staklene kuglice, no veliki broj svoje božićno drvce ukrašava i s mat kuglicama. Po postupku izrade se ne razlikuju, razlika je u boji koja je mat i sjajna.

Klasična staklena kuglica nastaje puhanjem u zagrijano staklo dok se neki drugi oblici dobivaju stavljanjem u kalup. Također se ugrije staklo do taljenja i tada se to staklo stavlja u kalup i ispuše se te se dobiju oblici poput Djeda Božićnjaka, zvjezdica, češera, srca...“, ističe Josip.

Za ukrašavanje svojih staklenih ljubimaca Josip koristi različite materijale, a pretežito su to tempera, konturne boje, razni glitteri i boje za staklo. Osim što Mia izrađuje klasične staklene ukrase, također izrađuje dekoracije po želji.

„Svojevremeno se pojavila želja kupaca za pisanjem osobnih imena i kako smo tada počeli s osobnim kuglicama tako i dan danas ispunjavamo želje. Meni osobno najdraža kuglica je bila s motivima grada Siska koja je imala motive starog grada i starog mosta“, prisjeća se Josip.

Ako svoje božićno drvce krasite s lijepim staklenim kuglicama, budite oprezni s rukovanjem kako vam se ne bi razbile.  Neka vaše božićno drvce bude na mjestu koje nije u prolazu kako nitko ne bi zakačio njegov ukras.

„Kuglice je najbolje sačuvati u ambalaži u kojoj ste ih i kupili sakrivene od svih očiju na vrhu ormara kako bi vas ponovno na idući Badnjak razveselile kad ih ugledate“, za kraj poručuje Josip.

U galeriji detaljnije pogledajte ručno izrađene staklene kuglice Mia i provjerite kako se izrađuju staklene kuglice...

Sve ostale savjete o tome kako dočekati Božić sa stilom, provjerite ovdje.

Posjeti Miss7.24sata.hr