Špageti carbonara za čistu peticu! Omiljeni klasik po receptu slavnog talijanskog kuhara
- Špagete Carbonara omiljeno je jelo koje je jednostavno napraviti i brzo je gotovo. Međutim, ne trpi pogreške
- Stoga je missGASTRO pronašao izvorni recept i to na način na kakav ga priprema veteran talijanske gastronomije Antonio Carluccio
- Ako ne želiš za ručak jesti kajganu sa špagetima, pomno prati odabrani recept i zadrži koncentraciju
Tradicionalni talijanski recept za najbolju tjesteninu carbonara! Talijanski kuhar otkriva recept i male tajne najbolje Carbonare...
Špageti (spaghetti) carbonara klasik su tradicionalne talijanske kuhinje koji naprosto obožavamo! Često se za klasična jela vode polemike oko izvornih namirnica i načina pripreme.
Da bi riješili sve dileme oko klasične carbonare pronašli smo izvorni recept koji će te, vjerujemo, oboriti s nogu. Panceta, maslinovo ulje, dva jaja, parmezan, papar i naravno špageti su sve što ti treba za pripremu ovog klasika. Uživaj u ovom popularnom i jednostavnom jelu koje otkriva sve čari gastronomije susjedne zemlje.
Carbonara je među jelima s kratkim popisom sastojaka - i podjednako kratkim i jednostavnim postupkom pripreme. Međutim, ovo jelo ne trpi pogreške. Ako ne želiš za ručak jesti kajganu sa špagetima, pomno prati odabrani recept i zadrži koncentraciju. Kako bismo pomogli, pripremili smo popis osnovnih pravila za pripremu ukusne, kremaste carbonare.
- Jaja moraju biti sobne temperature
Ako ne želiš da umak bude grudast, jaja obavezno izvadi iz hladnjaka i pusti da odstoje na sobnoj temperaturi. To je prvi korak prema kremastoj carbonari.
- Uloži snagu u miješanje
Žumanjci su zvijezda carbonare pa nemoj dopustiti da te zezne ova mala količina bjelanjka. Snažno ih izradi mutilicom kako bi se sjedinili - i nemoj odustati dok smjesa ne bude glatka. U suprotnom ni krajnji rezultat neće biti zadovoljavajuć.
- Makni s vatre na vrijeme!
Ovo je korak u kojem ljudi najčešće griješe. Ne bi trebala miješati tjesteninu i umak iznad vatre jer ćeš ih prekuhati; bit će neugodno ljepljivi i grudasti. Ne samo da trebaš ugasiti vatru, već tavu trebaš fizički maknuti s vrućeg štednjaka.Pripazi pri ulijevanju jaja
Dakle, posudu makni s vatre i postepeno dodaj jaja. Nemoj uzimati pauzu jer će se tjestenina i posuda ohladiti i neće biti dovoljno topline za obradu jaja. Kako bi sve prošlo bez problema, i bez pokidanih špageta, posluži se hvataljkom. Pažljivo miješaj i potrudi se da umak bude ravnomjerno raspoređen.
Saznali smo kako špagete carbonara priprema "veteran" talijanske gastronomije Antonio Carluccio, a originalni recept za pravu talijansku carbonaru prenosimo u nastavku! Uživaj u tradicionalnom talijanskom specijalitetu.
Pasta Carbonara - original recept
Sastojci:
- 220 g špageta
- 25 g pancete (talijanske slanine) narezane na male kockice
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 jaja
- 50 g parmezana (ili odležanog pecorina), svježe naribanog
- Svježe mljeveni crni papar
Priprema:
- Skuhaj tjesteninu u velikoj tavi s kipućom slanom vodom prema uputama na pakiranju, al dente.
- U međuvremenu zagrij ulje u tavi i prži pancetu nekoliko minuta, dok komadići ne postanu hrskavi.
- U velikoj zdjeli lagano umuti jaja s naribanim sirom i paprom.
- Kada je tjestenina gotova, ocijedi ju i dodaj ju u tavu s pancetom te dobro promiješaj. Makni ju s vatre i ostavi da se malo ohladi. Zatim dodaj smjesu jaja i sira. Sve dobro promiješaj i odmah posluži.
Dobar tek!
Detaljan postupak pogledaj u videu u nastavku: