Sočni mramorni kolač s maslacem od kikirikija koji želimo kušati odmah
- Pažnja, stiže ti prava bomba okusa! Osim maslaca od kikirikija, ovdje je i čokolada
- Ovaj spoj obožavaomo, podsjeća nas na Snickers, ali u kolač izvedbi još je bolji
- A ako voliš spoj slanog i slatkog svidjet će ti se i posip po kolaču - slani kikiriki
Imamo savršeni proljetni recept za tebe: čokoladna mramorna torta s maslacem od kikirikija. Fina čokolada i kremasti maslac od orašastih plodova čine tortu sočnim desertom koji će zajamčeno imati dobar okus i čarobno će izbrisati sve neugodne uspomene na suhe kolače. Kolači s orašastim plodovima su nam strast, no ne moraju to uvijek biti samo "klasični" plodovi poput oraha, lješnjaka i badema. Dobro je isprobati i nešto drukčije poput kolača od pistacija ili, u ovom slučaju, kikirikija.
Sastojci:
• 75 g tamne čokolade (najmanje 74% sadržaja kakaa)
• 225 g brašna
• 1 žličica praška za pecivo
• 0,5 žličice sode bikarbone
• prstohvat soli
• 110 g omekšanog maslaca
• 150 g šećera
• 2 jaja
• 115 g kiselog vrhnja
• 135 ml mlijeka
• 130 g kremastog maslaca od kikirikija
Za preljev:
• rastopljena čokolada po želji
• 1 žličica maslaca
• slani kikiriki
Priprema
1. Namasti kalup za kuglof pa zagrij pećnicu na 175 stupnjeva Celzijusa (gore/ dolje).
2. Natrgaj tamnu čokoladu na veće komade pa rastopi u posudi uronjenoj u vruću vodu. Zatim ostavi da se malo ohladi.
3. Pomiješaj brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i veliki prstohvat soli.
4. U drugoj, većoj posudi, ručnim mikserom razmuti omekšani maslac sa šećerom. Dodaj jedno po jedno jaje i miksaj za svako jaje dobru minutu. Dodaj kiselo vrhnje i dobro promiješaj.
5. Zatim naizmjenično umiješaj brašno i mlijeko.
6. Podijeli tijesto na dva komada. U jednu polovicu tijesta umiješaj rastopljenu čokoladu, a u drugu polovicu maslac od kikirikija.
7. Napuni kalup prvo čokoladnim tijestom, a zatim tijestom od kikirikija. Vilicom prođi spiralno kroz tijesto kako bi postalo „mramorno“.
8. Peci kolač 50-55 minuta. Zatim izvadi iz pećnice, ostavi da se ohladi u kalupu na rešetki, a potom okreni.
9. Rastopi čokoladu (oko 100 g) za ukrašavanje te umiješaj žličicu maslaca za sjaj. Ukrasi slanim kikirikijem.