Sočni i voćni ljetni kolač: Torta s trešnjama, čokoladom i bananom

Shutterstock Sočni i voćni ljetni kolač: Torta s trešnjama, čokoladom i bananom
Vidi originalni članak
  • Napokon je stigla sezona trešanja! 
  • Bez obzira na to jesu li trešnje ili višnje - volimo sve vrste i ljeti se jednostavno ne možemo najesti dovoljno debelih, slatkih, crvenih plodova
  • Veselimo se samom svježem voću, ali još više veselimo se ovoj izvrsnoj torti od trešanja

Listići metvice, krokant od badema, trešnje i malo javorovog sirupa gnijezde se na kremi od sira i vrhnja. Ispod se sakriva čokoladno tijesto. Nama već idu sline, a tebi? 

Torta caprese: donosimo recept za talijansku čokoladnu tortu bez brašna

Sastojci

Za tijesto: 

• 150 grama maslaca

• 3 banane (zrele)

• 2 žlice ruma (smeđi rum ili sok od naranče)

• 1 žlica vanilije (ekstrakta od vanilije)

• 175 grama smeđeg šećera

• 5 jaja

• 150 grama brašna od pira (tip 630)

• 100 grama badema (mljeveni)

• 50 grama kakaa u prahu

• 1 paketić praška za pecivo

• ¼ žličica cimeta u prahu

• 1 prstohvat soli

Za nedjev:

• 3 žlice šećera

• 2 žlice badema (cijeli, neoguljeni)

• 500 grama trešanja

• 2 žlice javorovog sirupa

• 1 limeta

• 300 grama krem sira

• 100 grama punomasnog vrhnja

• 2 žlice šećera u prahu

• metvica (listovi za ukrašavanje)

Priprema

1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva (s ventilatorom na 160 stupnjeva).

ZA TIJESTO:

2. Rastopi maslac. Oguli banane i zgnječi ih vilicom. Dodaj bananama maslac, rum, vaniliju i šećer pa miksaj dok ne postane kremasto. Dodaj jedno po jedno jaje i dobro promiješaj. Zatim pomiješaj brašno, bademe, kakao, prašak za pecivo, cimet i sol pa umiješaj u tijesto.

3. Lim za pečenje obloži papirom za pečenje. Na to raspodijeli tijesto te peci na donjoj rešetki u pećnici oko 20-25 minuta. Izvadi pa ostavi da se potpuno ohladi na rešetki.

ZA NADJEV

4. Rastopi šećer u tavi i ostavi da se karamelizira do zlatnožute boje. Dodaj bademe, kratko promiješaj pa smjesu izlij na komad papira za pečenje. Ostavi da se ohladi i grubo nasjeckaj.

5. Operi trešnje, posuši pa otkloni koštice. Pomiješaj s javorovim sirupom te ostavi sa strane. Operi limetu s vrućom vodom, posuši pa  fino naribaj 1 žličicu kore. Iscijedi sok. Pomiješaj krem sir, koru limete, 1-2 žlice soka od limete, vrhnje i šećer u prahu u kremu. Zatim valovito rasporedi kremu po hladnom kolaču.

6. Po kolaču rasporedi trešnje sa sirupom, nasjeckanim krokantom od badema i listićima mente. Posluži odmah.

Posjeti Miss7.24sata.hr