"Slobodno krvarenje" nova je fora koja zagovara nenošenje uložaka i tampona

Thinkstock / Spencer Davies
Zvuči apsurdno, ali više je razloga da se odreknemo ovih higijenskih potrepština. Najviše nam se sviđa onaj da će nas menstruacija tako manje boljeti
Vidi originalni članak

„Free bleeding“, u prijevodu „slobodno krvarenje“, znači da za vrijeme menstruacije ne koristimo higijenske proizvode poput tampona, uložaka ili menstrualnih čašica, nego pustimo krv da slobodno teče. Srećom, nije riječ o tome da hodamo naokolo i posvuda krvarimo, već o cijeloj filozofiji koja se krije iza ovog "pokreta". 

Mjesečnica je sastavni dio života žene otprilike 40 godina, međutim često bude uhvaćena u zonu tabu-teme ili jednostavo ignorirana. „Pokret slobodnog krvarenja“ želi to promijeniti. Jedan od razloga je taj što sve više žena postavlja pitanje o štetnosti tampona i uložaka po okoliš (tijekom života potrošimo oko 16.800 takvih higijenskih proizvoda!) – nego i zbog ljubavi prema vlastitom tijelu. 

Gotovo svaka žena poznaje neugodan osjećaj ili čak bol pri stavljanju ili vađenju tampona. Osim toga, postoji rizik od sindroma toksičnog šoka. Rješenje je menstrualna čašica koja postaje sve omiljenija, a ako se pravilno koristi i čisti, gotovo da nikakve bakterije ne mogu ući u rodnicu. Također, ne stvaramo ni tone otpada kao s ulošcima i tamponima, ali, ide i bez ičega. Slobodno krvarenje prve su počele primjenjivati Amerikanke, ali čini se da novi način ponašanja prema menstruaciji polako ide i prema nama. Kako zapravo funkcionira slobodno krvarenje?

U normalnim slučajevima krv ne teče stalno, nego u razmacima poput valova. Koliki su razmaci, to je kod svake žene drugačije pa zato ne može biti točno određeno. Kratko prije nego što krv napusti tijelo, žene osjete „vučenje“ u donjem dijelu trbuha. Tko u tom trenutku potraži toalet, napne zdjelicu te radi lagane pokrete kao da se ljulja, može „natjerati“ krv na prirodan način iz tijela. Uz to je dobro još i masirati donji dio trbuha. Teoretski, tamponi, ulošci i druga pomoćna sredstva više nisu potrebni. Većina žena može naučiti, odnosno točno osjetiti kad se to događa. Ako dobro slušamo svoje tijelo, alobodno krvarenje tako može uspješno funkcionirati.

ZANIMLJIVO Prva menstruacija može otkriti koliko ćeš dugo živjeti

Ako neka žena želi isprobati slobodno krvarenje, a nesigurna je hoće li joj vlastiti tjelesni osjećaj i intuicija uistinu reći sve kako treba, neka to napravi kad je menstruacija slabijeg intenziteta. Ako netko želi, neka stavi uložak za svaki slučaj. I onda je sve samo stvar vježbe i navike. Žene koje to već prakticiraju, ne pišu na društvenim mrežama samo da tako proizvode manje smeća, nego i o tome da su im se i menstrualni bolovi smanjili ili su potpuno nestali!  

Posjeti Miss7.24sata.hr