Slane pogačice od samo dva(!) sastojka dobro idu uz svako jelo
-
Ponestalo ti je kruha, peciva ili grickalica - ove pogačice mogu ih sve zamijeniti
-
Možeš ih ispeći tek tako, da nešto grickaš uz čašu piva ili vina, jer su ekspresno gotove
-
A možeš ih poslužiti i umjesto kruha, uz nareske, sir, razne miješane salate, roštilj...
Malo je onih koji ovih dana, stalno zatvoreni u kuću, nešto ne peku, od kolača do kruha. Ove je pogačice tako brzo i lako napraviti da to mogu i djeca (evo ideja kako da ih zaposliš i zabaviš), a vrlo su ukusne. Osnovni recept je jednostavan, peku se desetak minuta, a želiš li ih dodatno obogatiti, možeš ih prije pečenja posipati krupnom solju, sezamom, nasjeckanim ružmarinom. Po želji, prepuštamo to tebi.
Sastojci
2 šalice brašna za dizana tijesta
1 šalica punomasnog čvrstog vrhnja (20 ili više posto masnoće)
Napomena: Brašno za dizana tijesta u svom sastavu sadržava sredstava za dizanje i sol (natrijev karbonat, kiseli kalcijev fosfat ili natrijev pirofosfat) i gotova je smjesa za izradu jela od dizanog tijesta. Provjeri na pakiranju jesu li brašnu dodana ta sredstva. Ukoliko nisu, upotrijebi obično brašno kojem ćeš dodati 2 žličice praška za pecivo i 1 žličicu soli. Možda je tako i lakše, posebno ako brašno za dizana tijesta nemaš kod kuće pa moraš u dućan.
Postupak:
1. U velikoj zdjeli spoji brašno i vrhnje za dobiješ tijesto.
2. Tijesto preokreni na pobrašnjenu podlogu i mijesi dobrih 5 minuta, odnosno dok ne prestane biti ljepljivo.
3. Razvaljaj ga valjkom na debljinu 2 - 2,5 cm.
4. Uz pomoć okrugle modlice izreži krugove promjera 6 cm.
5. Poslaži ih u veliki lim za pečenje. Lim nemoj namastiti!
6. Peci na 200ºC dok ne postanu zlatno-smeđi (10-ak minuta).