Šlag na kraju - tko to peče najljepše torte

Privatni album/Olja Runjić
Svaki novi kreativni um na domaćoj gastro sceni moramo pozdraviti. A jedno od novih mladih lica je i 23 – godišnja Iva Erić čije ludo dekorirane slastice na Instagram profilu "Šlag na kraju" svakim danom imaju sve više pratitelja
Vidi originalni članak

Kad smo naletjeli na Instagram profil Šlag na kraju, bila je to ljubav na prvi pogled. Iako je šlag na kraju fraza koju navelike koristimo i može se odnositi na bilo što, ovdje je ipak riječ o - slasticama. I to kakvim. Ima tu i macarona i cupcakesa, ali torte... Torte su ono što očarava. Sasvim skulpturalne, bogato i maštovito dekorirane (a opet vidite već i po slici da su prefine) ne znate biste li radije uronili nožem u tu divotu, odrezali si poveću krišku i utopili se u njoj ili biste radije tortu stavili u vitrinu i uživali u pogledu na nju.

Tko se krije iza ovog ukusnog bloga? Skrivena iza imena @ivapivagljiva23, je studentica arhitekture Iva Erić. Njezina priča zvuči kao tipična slatka bajka: ljubav prema kuhanja najčešće se u obitelji prenosi s koljena na koljeno, a ni Ivina obitelj nije u tome iznimka. Mama, tata, tetka, kuma, svi jako dobro kuhaju .“Iako im je to daleko od profesije, i svi misle da mogu najbolje.”, smije se Iva. Od malena se motala po kuhinji, učila i pekla kolače s mamom, ali ju je brzo preduhitrila: “Uz pomoć tehnologije, i kada sam počela gledati youtubere i čitati kulinarske blogove”, objašnjava vlasnica ovog kreativnog Instagram profila. 
Za njezinu ljubav prema kolačima i tortama brzo su saznali i njezini prijatelji:

 

"Uvijek sam na poseban način voljela darivati prijatelje, pa se moji pokloni zadnjih par godina uglavnom svode na torte. Na tim rođendanima su uzvanici redovito pitali mogu li se torte naručiti, a ja sam sramežljivo odgovarala negacijom, sve dok me prijatelji nisu nagovorili da napravim neku "bazu podataka" gdje će se slike mojih djela moći vidjeti, a onda što bude. Tako je nastao Instagram Šlag na kraju.“

I doista, Šlag na kraju nastaje uz 90 postotnu angažiranost Ive Erić. Kako priznaje, 10% sigurno odlazi na degustaciju i moralnu podršku koju joj pružaju obitelji  i prijatelji, koji joj i pomognu naći transportne kutije za torte. A kako ova studentica arhitekture stigne uskladiti akademske obaveze i ljubav prema izradi slastica? „Studenti arhitekture jedni od rijetkih i znaju koliko dan dugo može trajati. Iskustvo mnogih neprospavanih radnih noći pripremilo me na ovaj tempo, tako da kod mene u kuhinji se dekorira u 4 ujutro, uči u pauzi dok se biskvit peče i dostavlja tortu na putu do faksa.“

MLJAC Probali smo genijalne kolače u novoj Time slastičarnici

Svakodnevno promišlja o spajanju nespojivog i kombinacijom sastojaka koje nisu tako tipične: „Kokos i karamela, mak i limun, badem i smokve, kikiriki i banana itd. Generalno volim bijelu čokoladu zbog njene raznovrsnosti, a mislim da u svakom kolaču ili torti mora biti malo voća za "kick".

Najdraži kolač joj je torta od karamele i kikirikija koju radi njezina kuma. Za koju vlasnica bloga Šlag na kraju priznaje da ju jednostavno niti ne želi replicirati jer je izvrna takva kakva jest. Postoje li neki kolači kojima se najviše ponosi? „Moja prva torta na kat za prijateljicu Hanu. Bila je od badema, vanilije, šumskog voća i breskva, a posebna je jer sam ju napravila s nula predznanja o etažiranju torte misleći da neću uspjeti. Osim toga, kolač koji ponavljam uvijek i ponosna sam na njega je pita od jabuka i karamele jer je to kolač koji moj tata (koji ne voli slatko) zatraži bar triput tjedno."

Planovi za budućnost sada još nisu skroz iskristalizirani (ipak joj je 23 tek, ljudi, chill:). Priznaje da je arhitektura još uvijek njezin prvi interes, ali da bi ljubav prema slasticama i organizaciju eventa rado spojila u neki projekt. Draga Iva, miss7 ti želi puno sreće u ostvarenju tog cilja!

Karijera Kako su moji kolačići postali moj slatki poslovni uspjeh

 

Posjeti Miss7.24sata.hr