Sezona je Oscara - tome u čast izabrali smo 8 najboljih oscarovskih filmova na Netflixu

Vidi originalni članak
  • 94. dodjela Oscara održat će se 27. travnja, a već se sada opasno šuška o nominiranim filmovima, potencijalnim dobitnicima i tome tko će biti ovogodišnji voditelji
  • Donosimo sve što zasad znamo o najprestižnijem kipiću Akademije filmske umjetnosti i znanosti
  • Izabrali smo 5 najdražih Oscarovaca koje možeš pogledati na Netflixu

Krajem siječnja svake godine polako krenu šuškanja oko dodjele Oscara koja se obično održava u ožujku. U ovo pandemijsko doba kada se otkazuju brojni veliki događaji i manifestacije, ili se sele online kao što je to nedavno napravio Zlatni globus, još uvijek se ne zna kakav će format imati Oscari, ali jedno je sigurno - održati će se na staroj lokaciji, u kazalištu Dolby u Los Angelesu. 

Potpune nominacije u svim kategorijama otkrit će se 8. veljače, no odavno se spekulira, ne samo o nominiranima, već i tome tko bi mogao pokupiti ovaj prestižni kipić. 

Tko su favoriti i tko će voditi Oscare 2022.?

Općenito se očekuje da će biti tijesna borba između filmova Belfast i Šape pasje (The Power of the Dog) za najbolji film, no za petama su im i Kralj Richard, Dina i Priča sa zapadne strane. U međuvremenu, Jane Campion, Kenneth Branagh, Denis Villeneuve, Steven Spielberg i Paul Thomas Anderson su najvjerojatnije nominirani za najbolju režiju.

DRAGI GLEDATELJI Pogledajte najbolje uvodne govore voditelja u povijesti Oscara

Što se tiče najboljih glumaca, u utrci su svakako Will Smith, Benedict Cumberbatch, Andrew Garfield i Denzel Washington  za najboljeg glumca, dok se pretpostavlja da će se Olivia Colman, Kristen Stewart, Lady Gaga i Nicole Kidman boriti za najbolju glumicu.

Osim nominacija, veliko pitanje svakih Oscara su voditelji. Tko god je ikada gledao ovu manifestaciju, zna da su upravo voditelji glavne zvijezde čitavog programa. Do sada su tu čast imale brojne glumačke zvijezde i zvijezde stand-up komedije uključujući Chrisa Rocka, Ellen DeGeneres, Jimmyja Kimmela, Neila Patrick Harrisa i mnogih drugih. Međutim, zbog raznoraznih kontroverzi, posljednje tri godine Oscari nisu imali voditelja što su sigurno bile najtužnije dodjele Oscara, po skromnom mišljenju velike obožavateljice ove ceremonije filma i glamura - mene.

via GIPHY

Ove godine voditelj se opet vraća na pozornicu Dolby kazališta tako da su predviđanja oko toga koga će ove godine zapasti čast možda i zanimljivija od samih nominacija. Pričalo se o novom dečku Kim Kardashian, mlađahnoj zvijezdi SNL-a, Petu Davidsonu, međutim magazin Variety je 21. siječnja izvijestio da će ceremonija vjerojatno imati više domaćina, dodavši kako se Tina Fey, Amy Poehler i Maya Rudolph smatraju potencijalnim triom, kao i Selena Gomez, Steve Martin i Martin Short. U svakom slučaju, saznat ćemo uskoro.

Stars Svi dobitnici Oscara 2022.: CODA je film godine, Dina osvojila najviše kipića

8 vikenda do Oscara - 8 prijedloga filmskih Oscarovaca na Netflixu

A u međuvremenu, svi ljubitelji Oscara mogu se nabrijavati do same dodjele uz neki od ovih 8 Oscarovaca na Netflixu. Jedan film za svaki vikend do 27. ožujka.

1. Good Fellas (1990.)

Jedno je osvojiti Oscara, sasvim drugo je napraviti film koji postaje filmski klasik. Mnogi će se složiti da se radi o Scorsesevom najboljem uratku, iako za njega nije dobio Oscara. Od 5 nominacija, Oscara je dobio Joe Pesci za najboljeg sporednog glumca. Bez obzira na Oscare, radi se o jednom od najcjenjenijih mafijaških filmova.

2. Forrest Gump (1994.)

Priča o Forrest Gumpu, dobroćudnom i jednostavnom čovjeku, osvojila je zauvijek srca gledatelja, ali i kritičara što nije uvijek slučaj. Film je bio nominiran u čak 13 kategorija, a osvojio je ukupno 6 Oscara. Osim Oscara za najbolji film 1994., osvojio je i druge najvažnije kategorije - Oscara za najboljeg redatelja i glumca.

via GIPHY

3. Teorija svega (2014.)

Film o najboljem fizičaru na svijetu, Stephenu Hawkingu i njegovoj borbi sa sklerozom nominiran je za 5 Oscara, a glumac Eddie Redmayne jedini je uzeo kući Oscara za najbolju mušku ulogu.

4. Planina Brokeback (2005.)

Ang Lee je osvojio svoj prvi Oscar za najboljeg redatelja za ovaj film, a pokojni Heath Ledger nominaciju za najboljeg glumca za izvedbu pastira koji se zaljubljuje u drugog muškarca i krije vezu od svoje žene.

5. Nema zemlje za starce (2007.)

Film braće Cohen odnio je 2007. godine Oscara za najbolji film, najbolju režiju i scenarij, a Javier Bardem dobio je kipić za najboljeg sporednog glumca. 

6. Povratnik (2015.)

Nakon silnih godina i brojnih nominacija, Leonardo Dicaprio napokon je osvojio zasluženog i dugo čekanog zlatnog kipića za najbolju mušku glavnu ulogu u ovome filmu borbe za vlastiti opstanak. Film je bio nominiran za ukupno 13, a osvojio je 3 Oscara.

7. Marriage Story (2019.)

Iako nominiran za čak 6 Oscara, samo je glumica Laura Dern osvojila zlatni kipić za najbolju sporednu glumicu u filmu The Marriage Story. Scarlett Johansson i Adam Driver u glavnim ulogama, u filmu koji, kako naziv kaže, priča priču o jednome braku koji se raspao, ali obitelji je ostala zajedno.

8. My Octopus Teacher (2021.)

Nominiran za Emmy nagradu, Craig Foster radio je podvodnu fotografiju za nevjerojatan dokumentarac koji je prošle godine pobijedio u kategoriji za najbolji dokumentarac. 

Posjeti Miss7.24sata.hr