Recept za knedle sa šljivama prepisali smo ravno iz bakine bilježnice. To je taj okus djetinjstva...

Profimedia
Vidi originalni članak
  • Oh, tko se iz djetinstva ne sjeća ovog bakinog tipičnog ručka: paradajz juha i knedli sa šljivama?
  • Današnjim klincima možda nepoznata kombinacija (gdje je glavno jelo?), ali mnogima ugodna uspomena koja izaziva smiješak, a i otvara apetit za te divne knedle sa šljivama...
  • Recept za knedle sa šljivama, dok nisu postojala smrznute industrijske verzije, one prave, kako su se nekad radile, prepisujemo iz bakine bilježnice

Tko nikad za ručak nije dobio knedle sa šljivama (za glavno jelo!) a paradajz juhom za predjelo, nije imao djetinjstvo! Tako se to nekada radilo, kad su nam ovu jesensku poslasticu servirale još naše bake. I, naravno, svaka je imala svoj recept, za najbolje okruglice. Ovo je klasik obožavamo i danas kad nam vraća poznate mirise i okuse djetinjstva. 

Sočna i slatka knedla jedno je od onih jela koje možemo jesti kao glavno jelo ili kao desert. Šljive, mješavina šećera i cimeta glavni su sastojci neodoljive okruglice od krumpirovog tijesta. 

 Sastojci:

  • 1 žlica maslaca
  • 2 jaja
  • 800 g krumpira
  • 300 g brašna
  • 4 žlice ulja
  • 100 g krušnih mrvica
  • 500 g šljiva
  • šećer
  • mljeveni cimet

Life&style Kolač koji osvježava: ljeti nam prijaju slatko-kiselkaste slastice, a lemonies su upravo to, pravi ljetni kolač

Priprema:

  1. Krumpir oguli i skuhaj u blago posoljenoj vodi. Ocijedi ga i dobro izgnječi, dodaj maslac i promiješaj, pusti da se lagano ohladi.
  2. Kada se krumpir lagano ohladio dodaj mu jaja, promiješaj i postepeno dodaj brašno. Smjesu premjesti na stol i mijesi dok ne dobiješ glatko tijesto.
  3. Šljive operi, izvadi im koštice i pospi ih s unutrašnje strane s malo šećera i cimeta u prahu.
  4. Površinu pospi brašnom, tijesto razvaljaj na debljinu 1 cm i izreži na veće kvadrate (da možeš zamotati šljivu u njih).
  5. Zamotaj šljivu u tijesto oblikujući okruglice.
  6. U prokuhalu vodu ubaci okruglice i kuhaj dok ne isplivaju na površinu.
  7. U tavu na ugrijano ulje dodaj krušne mrvice i lagano ih poprži. Po želji u mrvice možeš dodati malo cimeta.
  8. Serviraj okruglice od šljiva na tanjur. Ukrasi ih prženim krušnim mrvicama i posluži.
Posjeti Miss7.24sata.hr