Sezona je knedla sa šljivama, a ovaj smo recept prepisali izravno od bake
- Što se nekad dobro jelo... Ova klasična ljetna slastica nekad je bila glavno jelo - i nismo se žalili
- Kad su za ručak bili knedli sa šljivama, glavno se jelo nije kuhalo, to je bilo to. Baka je znala!
- Možda se u odrasloj dobi nećemo natjecati tko će ih pojesti više, ali ovi knedli su nam i dalje pri srcu pa evo pravog bakinog recepta
Tko nikad za ručak nije dobio knedle sa šljivama (za glavno jelo!) a paradajz juhom za predjelo, nije imao djetinjstvo! Tako se to nekada radilo, kad su nam ovu jesensku poslasticu servirale još naše bake. I, naravno, svaka je imala svoj recept, za najbolje okruglice. Ovo je klasik obožavamo i danas kad nam vraća poznate mirise i okuse djetinjstva.
Sočna i slatka knedla jedno je od onih jela koje možemo jesti kao glavno jelo ili kao desert. Šljive, mješavina šećera i cimeta glavni su sastojci neodoljive okruglice od krumpirovog tijesta.
Sastojci:
- 1 žlica maslaca
- 2 jaja
- 800 g krumpira
- 300 g brašna
- 4 žlice ulja
- 100 g krušnih mrvica
- 500 g šljiva
- šećer
- mljeveni cimet
Priprema:
- Krumpir oguli i skuhaj u blago posoljenoj vodi. Ocijedi ga i dobro izgnječi, dodaj maslac i promiješaj, pusti da se lagano ohladi.
- Kada se krumpir lagano ohladio dodaj mu jaja, promiješaj i postepeno dodaj brašno. Smjesu premjesti na stol i mijesi dok ne dobiješ glatko tijesto.
- Šljive operi, izvadi im koštice i pospi ih s unutrašnje strane s malo šećera i cimeta u prahu.
- Površinu pospi brašnom, tijesto razvaljaj na debljinu 1 cm i izreži na veće kvadrate (da možeš zamotati šljivu u njih).
- Zamotaj šljivu u tijesto oblikujući okruglice.
- U prokuhalu vodu ubaci okruglice i kuhaj dok ne isplivaju na površinu.
- U tavu na ugrijano ulje dodaj krušne mrvice i lagano ih poprži. Po želji u mrvice možeš dodati malo cimeta.
- Serviraj okruglice od šljiva na tanjur. Ukrasi ih prženim krušnim mrvicama i posluži.