Serija 'La Maison' događa se iza kulisa modne kuće i mješavina je 'Emily u Parizu' i 'Nasljeđa'

Apple TV La Maison
Vidi originalni članak
  • Nova Apple TV serija 'La Maison' jedna je od rijetkih modnih serija smještena u sadašnjosti
  • Vješto oscilira između realizma i fiktivne drame, a među glavnim akterima ima puno zabavnih intriga i svađa
  • S fantastičnom palačom Haussmann kao ambijentom, nadmetanja u poslovnom svijetu te modnim kreacijama koje oduzimaju dah, serija 'La Maison' mješavina je 'Nasljeđa' i 'Emily u Parizu' – i jako je zabavna 

„Ups, ovo mi je nekako poznato”, vjerojatno ćeš pomisliti na početku nove Apple TV serije 'La Maison'. Video modnog dizajnera Vincenta Ledua postaje viralan i pokreće rasistički skandal koji bi mogao značiti kraj modne kuće 'LeDu'. To neodoljivo podsjeća na antisemitske komentare Johna Galliana koji su strmoglavili u propast njegovu karijeru 2011. godine.

Radnja serije 'La Maison'

Instagram video s rasističkim komentarima glavnog dizajnera Vincenta Ledua (Lambert Wilson) mogao bi značiti kraj pariške modne kuće 'LeDu'. Perle Foster, koju je izvrsno utjelovila francuska glumačka ikona Amira Casar, bivša je dizajnerova muza, a sada direktorica kuće. Mlada dizajnerica u usponu Paloma Castel (Zita Hanrot), koja se u svojim kreacijama oslanja na održivost, trebala bi unijeti dašak svježine u pomalo prašnjave studije.

Čim je imenovana novom kreativnom direktoricom, Pastel postaje pravi uragan: uzdrma konzervativnu, imućnu obitelj Ledu, a mnogi članovi obitelji osjećaju da im je status ugrožen. Prvenstveno 'nepo beba' Robinson, koji je zapravo špekulirao da će zasjesti na dizajnerski tron, a sada na sve načine pokušava sabotirati Palomu. Suparnička obitelj Rovel trebala bi mu pomoći u tome...

Tajne i intrige

Glava obitelji Rovel, koja također posjeduje modno carstvo, je Diane Rovel (Carole Bouquet). Ona mrzi Maison LeDu i želi ga otkupiti. Isprva možeš samo nagađati zašto. Čini se da iza toga stoji obiteljska tajna. A to nije jedina stvar: otac Palome Castel, koji je u međuvremenu umro, bio je dizajner u kući LeDu i desna ruka Vincenta Ledua sve dok se nije dogodilo nešto što Paloma želi istražiti.

Life&style Kako je Carrie Bradshaw od uzora postala negativka? TikTok je nemilice kritizira

Općenito se čini da su svi likovi povezani tajnama: Perle Foster ima aferu s Victorom Leduom (Pierre Deladonchamps), koji je pak oženjen kćeri Diane Rovel. Novi prijatelj Robinsona Ledua (Antoine Reinartz) nije tako šarmantan kako se čini, nego bi trebao biti špijun u za Rovelove. A Diane Rovel ima rak, ali njezina obitelj ne zna za to.

Serija 'La Maison' vrlo je aktualna

Ove su zavrzlame pomalo pretjerane, a dvije zavađene obitelji podsjećaju na Romea i Juliju. Unatoč svoj dramatičnosti, 'La Maison' ne gubi iz vida stvarnost. Također se bavi ozbiljnijim problemima u modnoj industriji: od održivosti i prekomjerne proizvodnje do generacijskog sukoba od kojeg često pate osobito ugledne modne kuće. Uzbudljivo je promatrati kako se ustaljene strukture postupno rastapaju i kako se modernost useljava u 'LeDu'.

Za razliku od sanjivih retro serija poput 'Christóbal Balenciaga', 'Becoming Karl Lagerfeld' ili 'The New Look' o Coco Chanel i Christianu Dioru, 'La Maison' predstavlja novi tip modnih dizajnera. Paloma Castel ne sjedi u svom bijelom ateljeu kao u kuli od bjelokosti, nego se oslanja na timski rad. Serija pokazuje koliko kreativnih ljudi radi zajedno na kolekciji. Novi tip modnog dizajnera nije usamljeni maestro za stolom. On(a) je timski igrač sa širokim dosegom na Instagramu.

Glamurozna estetika u seriji 'La Maison'

Kako i priliči modnoj seriji, estetika i optika također imaju veliku ulogu u seriji 'La Maison'. Obitelji žive i rade u spektakularnim potkrovljima i palačama, s krovnim terasama diljem Pariza. Putuju na selo u lov te u najskuplje hotele i toplice na svijetu. 

Moda je također fino birana, ovisno o karakteru: vidimo prekrasno i malo pretjerano moćno odijevanje u stilu 1980-ih, kakvog je utjelovila Diane Rovel. Tu su i elegantno suzdržani lookovi s puno francuske crne i tamnoplave, poput onih koje nosi Perle Foster. A tu je i mlada generacija oko Palome Castel, koja se oslanja na eklektičnu vintage mješavinu umjetnosti i obrta. U ovoj modnoj seriji najvažniji dodatak je duboki humor, puno dekadentnog stava i malo francuskog snobizma.

Life&style Tko će sve glumiti u seriji o Harryju Potteru - spominje se i oscarovac Cillian Murphy

Posjeti Miss7.24sata.hr