Sedam tajni zagrebačkog Botaničkog vrta PMF-a

Igor Šoban/Pixsell
Iako je smješten u centru grada, Botanički vrt u Zagrebu mnogi znaju samo usputno iz tramvaja.
Vidi originalni članak

Što to Botanički vrt čini posebnim okrila nam je voditeljica vrta mr.sc. Biserka Juretić.

1. Botanički vrt u gradu Zagrebu, iako neobično zvuči, nije gradski. On je dio Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, a pripadnost Sveučilištu od samog osnutka odredila je Vrtu prvu i osnovnu namjenu da služi sveučilišnoj nastavi i znanstvenom radu iako je već i u ona davna vremena imao funkciju gradskog perivoja.

2. Zemljište na kojemu je Vrt izgrađen darovala je Fakultetu u pretprošlom stoljeću uprava grada Zagreba zamolivši da se građanima omogući besplatno razgledavanje Vrta. Na radost svih građana, tradicija se održala do danas.

3. Vrt se prostire na 4,7 hektara ukupne površine i sadrži zbirku živih biljaka koja trenutno sadrži više od 6000 svojti. Uz mnoge biljne vrste, Vrt je utočište i za mnoge životinje. Neke su trajni stanovnici, a mnoge (uglavnom ptice) redoviti gosti.

4. Iako je Botanički vrt otvoren za posjetitelje, postoje pravila ponašanja za vrijeme boravka u njemu. U vrtu je tako zabranjen ulazak s biciklom, šetanje pasa i ležanje na travnjacima. Ovaj prostor je primarno „učilište a ne plandovalište“ kako je još u 19. stoljeću rekao utemeljitelj Vrta profesor Antun Heinz.

5. Svake godine organizira se prigodna proljetna ili jesenska prodaja viška biljnog materijala. Višak uzgojenih biljaka prodaje se po vrlo povoljnim cijenama, a pri kupnji vrtlari Botaničkog vrta uputit će vas u pravilnu sadnju i uzgoj.

6. Botanički vrt organizira i izložbe, popularna predavanja i radionice. Nedavno se u Vrtu održao i jedan veliki fashion event za svjetski poznat brend.

7. Trenutni projekti uključuju obnovu izložbenih staklenika, kao i izgradnju sjenate šetnice i južne ograde Vrta. Jedva čekamo!

Posjeti Miss7.24sata.hr