Savršena metoda čišćenja ploče za kuhanje jednostavnija je nego što misliš

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Staklene ploče za kuhanje izbor su za sve koji preferiraju električne ili indukcijske uređaje za kuhanje
  • Premda ih ništa ne može zamijeniti zbog svog neprimjetnog izgleda i uglađenog stila, mogu privlačiti poglede u tvojoj kuhinji - kada su prekriveni masnoćom ili naslagama izgorjele i hrane
  • Međutim, nije toliko teško održavati ih čistima i sjajnima – otkrit ćemo ti kako… 

Kako to znamo? Potražile smo savjete stručnjaka, a i same kuhamo te potom čistimo staklene štednjake. Proučile smo i testirale neke od sredstava za čišćenje. Otkrivamo ti kako će tvoj stakleni štednjak zasjati u samo nekoliko jednostavnih koraka...

Kako očistiti staklenu površinu za kuhanje te spriječiti tvrdokorne mrlje

Trik da održavaš ovu površinu čistom i uštediš si više vremena i stresa jest da ostaneš ispred nereda, odnosno ne daš priliku da nastane kaos na štednjaku. Evo kako zadržati sjaj:

1. Brzo obriši poprskani štednjak vlažnom spužvom ili krpom. Čak i ako površina izgleda čisto, nevidljivi slojevi masti mogu se vremenom nakupiti i zagorjeti, što ih čini teže uklonjivima.

2. Koristi poseban sprej za čišćenje masnoće na hladnoj ploči za kuhanje. Ta sredstva za čišćenje neće ostaviti mutne tragove kao obična univerzalna sredstva za čišćenje. 

3. Staklo isperi i posuši mekom krpom ili papirnatim ručnikom.

Kako očistiti prljaviju staklenu ploču 

Ako je tjedan naporan, a ploča za kuhanje nije čišćena duže vrijeme, prebaci se na kremu ili pastu za čišćenje. Nježni abrazivi u ovim formulama pomoći će ti da olabaviš tvrdokorne ostatke koje treba malo „pogurati“ jer nisu u potpunosti zaljepljeni na staklu.

1. Nanesi kremu ili pastu s neabrazivnom pločicom za ribanje kružnim pokretima.

2. Temeljito isperi površinu i dobro posuši. Vrlo je važno ukloniti sve ostatke proizvoda za čišćenje, jer se u protivnom može peći i paliti, pa čak i što je još gore, ometati rad kuhala, osobito indukcijskog.

Life&style Briljantno! Ovi genijalni kućni trikovi stari su više od 100 godina

3. Pospi malo sode bikarbone ili neabrazivnog sredstva za čišćenje i trljaj vlažnom krpom da ukloniš zaglavljene stvari pa ih potom otkloni krpom.

Kako očistiti tvrdokorne, zagorjele mrlje sa staklene ploče za kuhanje

Ako je tvoja staklena ploča za kuhanje vidjela bolje dane i već je prekrivena zagorjelom prljavštinom, vrijeme je da izvučeš teške alate.

1. Na staklo stavi vruć vlažan ručnik kako bi se omekšali ostaci.

2. Koristi oštricu britvice - ili strugač koji se isporučuje u posebnom kompletu za čišćenje ploče za kuhanje - koji se drži pod kutom od 45°, te pažljivo ostruži zagorjele komade. Ne brini, staklo na tim kuhinjskim površinama izdržljivo je i podnosi ovaj tretman. Ovisno o tome koliko su tvrdokorne naslage, možda ćeš morati ponoviti sve nekoliko puta.

Life&style Ovih 20 stvari profesionalni kuhar nikad ne bi napravio u kuhinji, radiš li ih ti?

3. Čitavo staklo očisti sredstvom za čišćenje; zatim dobro isperi i posuši.

 

POGLEDAJTE PRVU EPIZODU VIDEO SERIJALA BY MISS7 "MISS7 SE UDAJE":

 

Your browser doesn’t support HTML5 video



 

Posjeti Miss7.24sata.hr