Savršen izlet za gurmane: 'Dan limskih oštriga' je pravi mali raj za sve ljubitelje kamenica

Instagram @sablierzurich
Vidi originalni članak
  • U nedjelju 19. ožujka održat će se prvo izdanje nove gastronomske manifestacije, 'Dan limskih oštriga'
  • Vjeruje se da su kamenice najpunije i najukusnije na dan svetoga Josipa, pa će se ova nova manifestacija održati upravo na taj dan, i to na izvornoj lokaciji, rivi Limskoga zaljeva
  • Manifestacija će početi u 12 sati, a gostima će se nuditi svježe limske oštrige, lokalna ekološka vina, istarske slastice, a bit će i bogat zabavni program

Limski zaljev smješten je na zapadnoj obali Istre i jedno je od najboljih lokacija za uzgoj kamenice u Hrvatskoj. Kamenice koje se uzgajaju na tom području pripadaju obitelji Ostreidae. Sive su, ravne i blago konveksne s jedne strane, dok je meso obilno, sočno s laganim slatkastim okusom.

Limski zaljev je, uz nadaleko poznati Ston, najpoznatiji hram za uzgoj omiljenih školjaka mnogih gurmana. Limski zaljev zaštićeni je krajolik od 1964. godine i prava je prirodna atrakcija okružena liticama do 150 metara visine i jedno je od najljepših područja u Istri, pa čak i u cijeloj državi. Proljeće je osobito čarobno kada paleta proljetnih boja doživljava svoje buđenje. 

Mnogo se toga poklopilo u Limskom zaljevu: miješaju se eumediteranska i submediteranska klimatksa zona, a neponovljivu prirodu prati i čisto more pogodno za mriještenje riba i uzgoj školjaka.

Life&style Divni tirkizni vodopadi i uzbudljivi kanjoni Soče moraju nam biti u vrhu ideja za proljetni izlet

„Naša se kamenica i dagnja okusom ponešto razlikuje od stonske, ali svaka je vrhunska na svoj način. Opet, grčka se kamenica razlikuje od talijanske, svako područje daje svoje nijanse okusu i izgledu“, rekao je Emil Sošić, direktor Istride, tvrtke koja se bavi uzgojem školjaka u Limskom kanalu. 

Kamenice iz Limskoga zaljeva nadaleko su poznata delicija i želja je ove manifestacije ponuditi ih gostima u vrijeme kada su one najbolje za kušanje. Također, ovo prvi korak prema jačoj promociji limskih oštriga koje bi u budućnosti mogle biti i zaštićene, kao što je to slučaj s malostonskim kamenicama.

Manifestacija 'Dani limskih oštriga' počet će u 12 sati, a gostima će se nuditi svježe oštrige (u svježoj kamenici osjeća se more, pa joj ne trebaju  apsolutno nikakvi dodaci, reći će istinski gurmani), lokalna ekološka vina i istarske slastice. Uz gastronomsku ponudu, nedjeljno popodne na Limu moći će se upotpuniti i vožnjama brodom Limskim zaljevom u trajanju od 45 minuta. Polasci broda bit će u 13, 14:30 i 16 sati, po promotivnim cijenama od 5 eura za odrasle i 3 eura za djecu do 12 godina.

Različita jela spravljena na bazi kamenica posebno će se u nedjelju nuditi u restoranu 'Viking', a ta jela, zbog kompleksnosti pripreme, baš i nisu uobičajena u restoranima. Različite vrste rižota i tjestenine s kamenicama koje će se pripremati u restoranu zadovoljit će svačije ukuse.Najavu događaja možete vidjeti na internetskim stranicama općine Kanfanar. 

Inače, kamenica je čuveni afrodizijak, pa će gosti nakon manifestacije moći provjeriti ima li doista nešto u tim pričama… Kako god, sigurno će se svi dobro najesti i zabaviti… 

Life&style Nestvarno lijepo vrelo rijeke Bune savršena je destinacija za prve proljetne izlete

Posjeti Miss7.24sata.hr