Salata od krumpira nikad više neće biti ista (samo bolja) ako joj dodaš ovaj sastojak
- Ljeti su naši meniji pomalo drugačiji - naravno da volimo jednostavna i osvježavajuća jela
- Među njima je i izdašna krumpir salata koja nam ipak ponekad može malo i dosaditi
- Srećom, začiniti je možemo okusima i pripravcima koji će je sasvim transformirati, a jedan od njih je relish od krastavaca i kopra kojeg možeš koristi i uz druga jela (a lako ga je napraviti)
Klasična sala od krumpira podrazumijeva luk, krumpir, začine poput papra soli, ulja i octa, a sada kulinarski znalci istančanih nepca preporučuju još jedan dodatak koji će, kažu, tvoju klasičnu salatu od krumpira odvesti na drugu razinu! Riječ je o relishu od krastavaca i kopra kojeg vrlo lako možeš napraviti i kod kuće, a njime i oplemeniti brojna druga ljetna jela poput mesa i povrća s roštilja, hamburgera, hot-doga ili sendviča.
Dakako, i slatki relish koji se može pronaći na policama trgovina također može odlično poslužiti svrsi. Ipak, kuhari ističu kako će pored slatkastih nota salatu od krumpira bolje osvježiti okus koji je pomalo kiselkast, daje odvažnu notu i dodatnu hrskavost salati.
Evo kako ćeš ga vrlo lako napraviti:
Domaći relish od krastavaca i kopra
Sastojci:
- 700 g krastavaca za salatu
- 300 g luka
- 150 ml melase (alternativno 200 g smeđeg šećera)
- 250 ml bijelog vinskog octa
- 1 žlica sjeckanog kopra
- 2-3 žlice mljevenih sjemenki gorušice (senfa u prahu)
- sol
Priprema:
- Krastavce oguli, prepolovi po dužini, izvadi sjemenke i nasjeckaj na što sitnije komade. Luk oguli i sitno nasjeckaj.
- Sve sastojke stavi u lonac te i kuhaj poklopljeno oko 50 minuta. Dok je smjesa još vruća ulij je u staklenke i dobro zatvori.
*za poptpunu transformaciju salate možeš dodati i nekoiko žlica majoneze
Pripravak može potrajati i šest mjeseci, a odlična je nadopuna ne samo krumpir salati već mnogim drugim jelima, posebno kada se radi o brzim zalogajima.
Dobra tek!