S ovom rečenicom začepit ćeš usta tračerici

Thinkstock / Spencer Davies
Čak i ako ne volimo tračanje i ogovaranje, ponekad nas jednostavno „uvuku“ u to – jer ne možemo staviti prste u uši svaki puta kad netko ispali neku glupost
Vidi originalni članak

„Jesi li čula s kim se ona spetljala?“ Ili: „Jesi li je vidjela jučer u onim uskim hlačama? Izgledala je kao kranjska kobasica“. Naravno da svi poznajemo barem jednu osobu kojoj je glavni hobi olajavanje i tračanje drugih. Čak i ako same ne tračamo, ponekad smo prisiljene slušati razne ružne priče i pričice. Da, teško je povjerovati, ali trač čini 60 pa čak do 80 posto naše svakodnevne komunikacije! Pri tome tračevi gotovo uvijek imaju negativne konotacije. 

Jedna rečenica zaustavlja tračanje 

Dakle, kako reagirati ako ti se ne sluša tračanje? Jednostavno „Prestani!“ neće svaki puta zaustaviti sočnu priču kojom se netko naslađuje. Psiholozi preporučuju jednu jedinu rečenicu koja glasi: 

Govorkanja Evo zašto sam odlučila da više neću tračati

„Zašto mi to pričaš?“ 

Time pokazujemo drugoj osobi da ne želimo slušati tračeve. Time ćemo je zbuniti – jer ne postoji zapravo dobar odgovor na to pitanje. Zato što želim napakostiti toj osobi? Zato što sam zloban/zlobna (ljubomorna, pakosna...)

Ako ni to nije dovoljno, ako i dalje trkelja, možeš pokušati sa: „To trebaš s njim ili s njom direktno raspraviti!“. Ili: „S tim ne želim imati bilo kakve veze!“

 

Posjeti Miss7.24sata.hr