S ovim superjednostavnim trikom ulje više nikada neće prskati iz tave kad nešto pržiš
- Prskanje ulja iz tave nije rijetkost prilikom kuhanja
- Međutim, i za to postoji sjajno rješenje
- S ovim jednostavnim trikom lako možeš spriječiti prskanje ulja
Bez obzira na to spravljaš li meso, ribu ili povrće: ako pržiš na ulju, obično nakon kuhanja prvo moraš očistiti jako poprskani štednjak. A često je i prilično bolno za tvoje ruke kad vruće ulje nekontrolirano pršti iz tave u svim smjerovima. Srećom, postoji jednostavan trik koji ti može pomoći protiv dosadnog prskanja ulja.
Ovaj trik pomaže protiv prskanja ulja
Kad želimo nešto popržiti, obično prvo nakapamo malo ulja u tavu, zagrijemo ga na štednjaku, a zatim dodamo meso, povrće i slično. Kako bi izbjegla prskanja ulja, ubuduće bi trebala malo izmijeniti postupak kuhanja i umjesto toga nastaviti ovim redoslijedom:
1. Zagrij tavu.
2. Meso, ribu, povrće i sl. pomiješaj s malo ulja.
3. Stavi nauljenu hranu u tavu na pravu temperaturu i prži je.
Ova tri koraka spriječit će da ulje pršti iz posude. Razlog: ne radi se samo o ulju koje leti u svim smjerovima zbog vrućine, nego je tu i sadržaj vlage u sastojcima koje dodaš u vruću tavu. Kad molekule vode tih sastojaka udare u ulje, stvaraju se sitni džepovi pare koji pucaju i bacaju u zrak nauljene kapljice. Ako sastojke nauljiš prije prženja, a zatim ih stavite u vruću nenamašćenu tavu, prskanje ulja znatno se smanjuje.