S ovih pet trikova pripremit ćeš lazanje kakve još nikada nisi jela, novih okusa, ali i oblika
- Voliš jesti lazanje, ali već su ti dosadili klasični listovi tijesta s bešamelom i mljevenim mesom?
- Želiš promijeniti klasične lazanje i spraviti neku novu, ukusnu varijantu?
- Nema problema – imamo nekoliko jednostavnih ideja
Lazanje su apsolutni klasik i mnogi ih vole vidjeti na svom stolu u kuhinji. Talijanski recept za lazanje je je jednostavan i brzo se spravlja, a ima tek nekoliko sastojaka (mljeveno meso, rajčica, umak bešamel, listovi tijesta za lazanje). Međutim, lazanje su doista rajskog okusa i vole ih mladi i stari. Ako želiš malo raznolikosti za ovo popularno jelo, imamo pet brzih trikova za tebe…
1. Meksička varijanta
Klasičnim lazanjama nije teško dati malo meksičkog štiha. Jednostavno dodaj u lazanje limenku crnog graha i limenku kukuruza. Umjesto da lazanje začiniš mješavinom talijanskog bilja, dodaj kajenski papar, tabasco ili blagi čili.
2. Lagane lazanje bez bešamela i/ili mesa
Ponekad bismo jele lazanje, a nemamo baš vremena (ili volje) spravljati bešamel, kuhati umak od mljevenog mesa… Postoji lagana varijanta lazanja koje se mogu spraviti u mikrovalnoj pećnici (priprema traje maksimalno 30-ak minuta), a nadjev je od mješavine sira (parmezana, mozzarelle i ricotta sira) te se doda gotovi umak od rajčice iz boce. Poslažu se svi sastojci i onda se lazanje peku 15-20 minuta na maksimalnoj temperaturi u mikrovalnoj pećnici. I doista su ukusne!
3. Lazanje muffini
Gotovo sve ima bolji okus u mini verziji finger fooda, zar ne? Pa što onda kažeš na male lazanje iz kalupa za muffine? Međutim, listove tijesta moraš prethodno skuhati kako bi ih mogla staviti u lim za pečenje.
4. Varijanta Primavera
Također, lazanje nisu samo mesno jelo. Naime, vegetarijanske lazanje imaju vrlo fini okus čak i sa svježim povrćem i puno sira. Tikvice, patlidžan, gljive ili grašak idealni su kao ukusan nadjev. Želiš li manje tešku varijantu klasične lazanje možeš složiti i s lešanim špinatom ili blitvom kojoj si dodala malo češnjaka i maslinovog ulja. No uz te će ipak bolje pristajati bešamel umak.
5. Grčki recept
Jesi li znala da i Grci imaju tradicionalni recept za lazanje? Dovoljno je zamijeniti nekoliko sastojaka: umjesto listova od tijesta koristi se ziti tjestenina (slično penne tjestenini), sir se zamjenjuje kefalotiri sirom (tvrdi grčki sir), a umaku od bešamela dodaje se malo cimeta. I takozvani pastitsio je spreman.
Pogledaj video: Znaš li da si genijalna?