Recept za prefini mramorni cheesecake s jagodama - uz jedan zanimljiv dodatak
- Proljeće je u punom jeku, a s njim nam dolaze i toliko očekivane slasne jagode
- Osim što jagode volimo grickati sirove, obožavamo razne kolače i slastice u kojima igraju bitnu ulogu
- Ovaj recept za kolač s jagodama s 'mramornim efektom' zasigurno će te oduševiti!
Jagode i kolač od sira: ovo je kombinacija baš po našem ukusu! Vjerujemo da i tebi kao i nama – već sada – idu sline na ovu slasticu… Stoga nema druge nego isprobati ovaj ukusan recept, a kao jedan zanimljiv dodatak ističe se i mnogima omiljeni irski liker Bailyes. Samo dvije žlice ovog "čarobnog napitka" bit će dovoljne za još bolji i puniji okus ovog prefinog deserta.
Sastojci
Za biskvit:
• 200 g brašna
• 140 g maslaca
• 50 g šećera u prahu
• 10 keksa, nasitno nasjeckanih (npr. keksa s maslacem i čokoladom)
Za nadjev:
• 500 g jagoda
• 110 g šećera
• 3 listića želatine
• 300 g svježeg sira
• 2 žlice Baileysa
Plus: kalup promjera 26 cm
Priprema
1. Pomiješaj brašno i maslac, dodaj šećer u prahu i kekse te zamijesi glatko tijesto. Ostavi tijesto da odstoji oko 30 minuta.
2. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.
3. Obloži kalup papirom za pečenje. Izvaljaj pola tijesta te time obloži dno kalupa. Drugu polovicu oblikuj u valjak te prstima uzduž kalupa oblikuj rub visine 3 cm.
4. S pomoću vilice napravi nekoliko rupa po biskvitu te peci 12-15 minuta do zlatnožute boje.
5. Dok se biskvit hladi, spravi nadjev. Očisti jagode te ih izmiksaj u pire.
6. Zajedno sa šećerom i dvije žlice Baileysa ugrij pire od jagoda i loncu te kuhaj na laganoj vatri dok ne bude gust poput umaka. Nemoj zaboraviti miješati kako pir ne bi zagorio.
7. Omekšaj želatinu u posudi s hladnom vodom te ostavi 5 minuta. Potom je istisni te postepeno umiješaj u pire od jagoda.
8. U drugu posudu stavi svježi sir, pomiješaj dobro sa ¾ smjese od jagoda te stavi na biskvit.
9. Zatim s pomoću žlice raspodijeli preostalu smjesu od jagoda i sira po kolaču, zagladi te „prošaraj“ čačkalicom.
10. Ostavi kolač najmanje 4 sata u hladnjaku.